Prahu na týden zahalí duhová. Začal Prague Pride

Praha - V Česku dnes odstartoval čtvrtý ročník festivalu sexuálních menšin Prague Pride. Ten potrvá až do neděle 17. srpna, jeho vyvrcholení se však uskuteční už o den dříve. V sobotu projde centrem metropole takzvaný pochod hrdosti, kterého se zúčastní mimo jiné i končící americký velvyslanec Norman Eisen. Festivalu se letos dostává výrazné podpory nejen ze strany amerického zastoupení v ČR, ale i od samotné české vlády. Letošní Prague Pride svým jménem zaštítil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

I letos nabídne festival Prague Pride během jediného týdne více než stovku koncertů, diskusí, výstav, sportovních akcí, večírků i modlitebních setkání. Program zahrnuje celkem 117 akcí na pěti desítkách míst Prahy. Týdenní maraton vyvrcholí v sobotu 16. srpna karnevalovým pochodem hrdosti centrem hlavního města. Pořadatelé očekávají podobnou účast jako loni, kdy se do pochodu hrdosti zapojilo na 20 tisíc lidí.

Přehlídka o komunitě gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) má tentokrát upozornit na nesvobodu homosexuálů v zemích Východu. Podpořit chce hlavně lesby a gaye z Ruska a ostatních postsovětských států, upozorní ale také na situaci v Ugandě či ve Vietnamu. Podle ředitele festivalu Czeslawa Walka jsou v Moskvě průvody hrdosti zakázány až do roku 2112, v Maďarsku se kvůli útokům konají ve vyklizených a uzavřených ulicích, v jiných státech nesmějí být vůbec.

Czeslaw Walek, ředitel festivalu Prague Pride:

„Chceme ukázat Prahu jako místo mezi Východem a Západem, kde se lidé nebojí chytit za ruku, kde není až takové násilí vůči lesbám a gayům, kde existuje registrované partnerství. Cílem je také ukázat našim lesbám a gayům, že o těžce vydobytá práva je potřeba pečovat. Není automatické, že nám zůstanou.“

Festival, známý i v mnoha jiných světových metropolích, se v Praze koná už počtvrté. Letos ale poprvé získal i záštitu člena vlády - konkrétně ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). „Na tento svět přicházíme různí, s různou barvou kůže, někdo jako muž, někdo jako žena. Každý by měl mít právo a naději na štěstí a důstojnost. Respekt k různosti nás může obohatit,“ řekl ministr při oficiálním zahájení, které se poprvé konalo v reprezentativních vládních prostorách v Hrzánském paláci. Ombudsmanka Anna Šabatová pak uvedla, že každý by měl mít právo na rodinný život a na to mít děti, tedy i lesby a gayové.

Výrazné podpory se akci dostává také ze strany ambasády USA, která se opět při této příležitosti rozhodla nasvítit gloriet ve své zahradě na Malé Straně duhovými barvami. Sobotního pochodu se pak osobně zúčastní i končící americký velvyslanec Norman Eisen.

Česko se řadí k nejvstřícnějším zemím EU. Zájem o „nejteplejší festival v roce“, jak pořadatelé Prague Pride nazývají, také každoročně roste. V roce 2011 se prvního ročníku zúčastnilo 25 000 lidí. Do karnevalového průvodu hrdosti se zapojilo 8 000 lidí. Loni si festival nenechalo ujít 60 000 zájemců. Do průvodu přišlo 20 000 lidí. Minimálně stejný počet očekávají organizátoři i letos. Přibývá i návštěvníků ze zahraničí. V prvním ročníku tvořili pětinu, loni už téměř třetinu.

Prague Pride v minulosti rozdmýchal debatu mezi politiky i akademiky

Loni se o pozdvižení kolem Prague Pride postarala konzervativní iniciativa D.O.S.T., když kritizovala pražského primátora Tomáše Hudečka za to, že dal akci záštitu. O festivalu tehdy mluvila jako o „každoroční exhibicí nepřirozenosti a často i obscénností“. V den pochodu hrdosti pak iniciativa překazila duhovému průvodu plán cesty, když si s předstihem na celý den zamluvila Václavské náměstí s blízkým okolím. Pořadatelé proto trasu mírně pozměnili.

Další výrazný dopad měl festival v minulých letech také na českou akademickou obec. Prezident Zeman totiž loni odmítl jmenovat literárního historika Martina C. Putnu profesorem. Jako důvod hlava státu uvedla nevhodný transparent pedagoga na průvodu Prague Pride v roce 2012. To vyvolalo vlnů protestů v řadách akademiků, studentů i veřejnosti. Loni se už Martin C. Putna s akademickým titulem profesor prošel průvodem se střídmějším transparentem „Všichni jsme děti Boží“.

Osvojit si dítě svého partnera? V budoucnu možná ano

Minulý týden předložila skupina poslanců novelu zákona o registrovaném partnerství, podle něhož by v budoucnu mohli registrovaní partneři adoptovat dítě svého protějšku. Žena či muž by si dítě svého partnera mohli osvojit v případě, že má v rodném listu uvedeného jen jednoho rodiče nebo pokud jeho druhý rodič o dítě nepečuje a dá souhlas s osvojením dítěte. O takové adopci by rozhodoval soud. Pokud by dětem bylo víc než 12 let, musely by s osvojením také souhlasit. Adopce cizích dětí ale i nadále možná nebude.

Podle červnového průzkumu CVVM podporuje adopce dětí homosexuálních partnerů 58 procent Čechů. Adopci dětí homosexuálními páry podporuje i ombudsmanka Anna Šabatová. Děti rodičů stejného pohlaví podle ní nemají problém s okolím. V Interview ČT24 také uvedla, že zákaz adopce považuje za diskriminační a protiústavní. Zákon o registrovaném partnerství by se podle ní měl změnit tak, aby adopci dětí umožnil. České společnosti by prý zároveň prospěla širší diskuse o tomto tématu.

Začíná Prague Pride (zdroj: ČT24)
Vydáno pod