Policie zasahovala na pražském magistrátu, důvodem může být kauza Janouška

Praha – Na pražském magistrátu od rána zasahovali kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle informací České televize by akce mohla souviset s vyšetřováním kauzy lobbisty Romana Janouška. Zatím není jasné, jestli byl někdo zadržen. Případ podle mluvčí Ivy Knolové dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Do budovy magistrátu na Mariánském náměstí přišli kriminalisti kolem půl deváté ráno. „Mohu potvrdit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení v budově magistrátu. Bližší informace ale sdělit nemohu,“ uvedla mluvčí útvaru. „Plníme úkoly Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ doplnila. Přítomnost dvou detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na pražském magistrátu potvrdil i primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podrobnosti ale nesmí sdělit.

Policisté se zajímali o elektronické i o písemné dokumenty. Ty se podle informací serveru iDNES.cz vázaly k zakázkám na stavební a IT služby mezi lety 2008 a 2013, které spojuje jméno Romana Janouška. Zároveň prý policisty zajímá, jak v předmětných zakázkách zastupitelé hlasovali a jak se případně sami ve prospěch zakázek angažovali.

Podle informací České televize si policie vyžádala i záznamy o interpelacích ze zastupitelstva. Podle reportéra Jiřího Hynka jde o interpelace, ve kterých se zmiňoval Janoušek nebo některé firmy, které na něj měly být napojeny. „Policie chce zřejmě na základě informací, které získala z magistrátu, zahájit kroky, které by měly směřovat k obvinění Romana Janouška z manipulace s některými zakázkami magistrátu,“ domnívá se Hynek.  

Sám Janoušek prý o ničem neví. „Já s tím nemám nic společného. Myslím, že je to nesmysl,“ uvedl pro Český rozhlas.

O dění kolem pražského magistrátu se zajímá policie v řadě případů: 

  • Několik bývalých i současných radních včetně primátora čelí obžalobě v kauze Opencard. Projekt, který od roku 2010 prověřuje policie a který zatím přišel nejméně na 1,25 miliardy korun, pochází z doby někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Policie stíhá pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže jeho nástupce - vedle radních i primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a exprimátora Bohuslava Svobodu (ODS).
  • Detektivové se v posledních měsících zabývají mimo jiné také dvěma kauzami v hospodaření Pražských služeb, které město většinově vlastní. V první kauze jde o to, že Pražské služby uzavřely s firmou Ekolion smlouvu na zpracování odpadu, za což dostávala více peněz, než je obvyklé. Ve druhém případě zakázky pražského magistrátu byla čtveřice lidí obviněna z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.
  • Kriminalisté se zabývali i kontroverzní stavbou tunelového komplexu Blanka. Odhadované náklady se v průběhu stavby výrazně zvýšily z původních 28 miliard korun na zhruba 36 miliard korun. Stavba, která pochází z doby primátora Béma, je předmětem řady sporů. Policie vyšetřuje financování Blanky i okolnosti loňského zastavení prací.
  • Problémy má také dopravní podnik (DPP). Hospodaření největší městské firmy dlouhodobě zatěžuje kontrakt na nákup 250 tramvají Škoda 15T ForCity od plzeňské Škody Transportation za zhruba 19 miliard korun. Zakázka z dob primátora Béma by podle loňského vyjádření primátora Hudečka mohla způsobit i krach DPP.
  • Kontroverzní je řada zakázek magistrátu na informační systémy. Loni v květnu například radní Eva Vorlíčková (TOP 09) prohlásila, že na magistrátu neexistovala žádná kontrola, odbor informatiky byl řízen externisty a vypisovaly se zbytečné a předražené tendry.