HIV pozitivních dramaticky narůstá: V rámci Prague Pride se můžete otestovat

Praha – Jedním z témat letošního pochodu Prague Pride bude i ochrana před virem HIV a nemocí AIDS. Aktuální čísla jsou totiž velmi varovná, za posledních šest měsíců evidovali lékaři 129 nových pacientů s HIV, což je nejvíc v historii sledování. Nejčastěji se pacienti nakazili při sexu, přitom asi 60 procent tvořili homosexuálové a bisexuálové. Otestovat se na virus HIV bude možné i v rámci Prague Pride, letošní novinkou je pojízdná ordinace.

„Trend výrazného nárůstu počtu nově zjištěných případů infekce HIV pokračuje. Za posledních 12 měsíců od loňského července do konce letošního června bylo zjištěno celkem 267 nových případů,“ uvedla národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS. 

Nejčastěji se pacienti nakazili při sexu. Zhruba tři pětiny infikovaných tvořili homosexuálové a bisexuálové, čtvrtinu heterosexuálové. Přenos z matky na dítě byl zaznamenán v šesti případech a 14 lidí se nakazilo při transfúzi krve. Experti ale zdůrazňují, že takový případ se v Česku čtvrt století neobjevil. 

V letošním prvním pololetí se nejvíc nových případů objevilo v Praze. Byla jich tam víc než polovina. Jedenáct procent nových nakažených bylo v Moravskoslezském kraji a desetina ve Středočeském kraji.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Lékaři varují před podceněním rizik přenosu (zdroj: ČT24)

Nemoc AIDS už u nás zabila přes 200 lidí

Sledování viru HIV u nás probíhá od roku 1985, dosud se potvrdil u 1 880 mužů a 371 žen. Pacientů s virem HIV výrazně přibývá od roku 2003. Loni byl zatím počet nakažených rekordní, letošek ho ale zřejmě překoná. Nemoc AIDS od začátku sledování propukla u 410 lidí a zabila jich 209.  

I když podle odborníků Česko patří ve světě i v Evropě k zemím s nižším výskytem infekce, varující je prudký nárůst počtu pacientů. Zástupci neziskových organizací i lékaři upozorňují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit. Sexuální chování se navíc uvolnilo. Díky moderní léčbě také pacienti mohou žít výrazně déle. Lékaři ale zdůrazňují, že i když nová terapie má méně vedlejších účinků, přesto je stále nepříjemná a nemoc nevyléčí. Podle lékařů je navíc alarmující, že někteří lidé se testovat nejdou, i když tuší, že mohou být nakažení. Jenže vědomé přenášení nemoci už je potom trestný čin.  

V rámci konání Prague Pride se mohou zájemci nechat bezplatně a anonymně otestovat: a to buď v Domě Světla v Karlíně – ve středu 13. srpna od 9:00 do 19:00. Další možností je pak mobilní sanitka umístěná na Malé Straně ve festivalové vesničce Prague Pride village: tam bude testování probíhat ve čtvrtek 14. a v pátek 15. srpna od 16:00 do 19:00. Na test do sanitky bude možné zajít i po sobotním průvodu během konání JarmarQu na Letné.