Paterčata upozornila na problém vícečetných těhotenství

Praha - Česká paterčata v červnu oslavila svoje první narozeniny a mají se čile k světu. Narození tolika dětí najednou je ale unikát. Matka paterčat Alexandra Kiňová děti navíc počala přirozenou cestou, což je extrémně vzácné. Většina vícerčat se rodí po umělém oplodnění (IVF) nebo hormonální léčbě. Poslední trendy se ale snaží i tuto statistiku měnit. Stále častěji se při IVF úspěšně zavádí embryo jen jedno. Důvodem je především snaha předejít komplikacím, které vícečetné těhotenství provází. Jak náročný je život s paterčaty, uvidí už brzy i diváci České televize. Od 10. září bude každou středu na ČT1 běžet třináctidílný dokument Paterčata.

První česká paterčata se narodila 2. června 2013 a vzbudila pozornost i za hranicemi. Na celém světě totiž žije jen 137 paterčat. V Česku se narodilo pět dětí najednou vůbec poprvé, od roku 1949 je ale evidováno 84 čtyřčetných těhotenství. Čtyřčata se ale narodila naposledy před jedenácti lety. Trojčata už jsou daleko častější, jen od roku 2000 do loňska se narodila 188krát. Narození dvojčat evidují v porodnicích každoročně už v tisícovkách případů. Ve světě byla zatím absolutně rekordním porodem osmerčata. Všechny narozené děti z umělého oplodnění ale poprvé přežily až v roce 2009. Šest chlapců a dvě děvčata porodila tehdy třiatřicetiletá Američanka Nadya Sulemanová.

Před nástupem medicínské léčby neplodnosti ale byly podobné případy extrémně vzácné. Uvádí se například, že za posledních 80 let bylo ve světě přirozenou cestou počato méně než 70 případů čtyřčat, zatímco jejich celkový počet dosáhl zhruba 3500. Vícečetná těhotenství vznikají častěji z hormonální léčby nebo umělého oplodnění. Ženy si totiž kvůli větší šanci na úspěch nechávají při IVF zavést do dělohy více embryí. Zatímco ještě v první polovině 90. let tak v Česku připadla dvojčata (či více dětí) zhruba na jeden ze sta porodů, nyní se dvě či více dětí narodí při každém padesátém porodu.

Statistika narození vícerčat
Zdroj: ČT24

Vícečetná těhotenství ale přináší i zdravotní rizika a řada dětí se při nich rodí předčasně. Žena je také vystavena velké zátěži a zvyšuje se pravděpodobnost výskytu těhotenských problémů, jako je krvácení, vysoký tlak, cukrovka, hrozící potrat či předčasný porod, kterým končí přes polovina vícečetných těhotenství. Ve snaze těmto komplikacím předejít, začaly pojišťovny od roku 2012 hradit ženám do 39 let čtyři pokusy IVF, pokud si nechají při prvních dvou zavést pouze jedno embryo. Pokud si nechá žena zavést embrya dvě, hradí pojišťovna pokusy jen tři. Stále častěji se tak při IVF úspěšně zavádí embryo pouze jedno.

Rodina má sice nárok na pečovatelku, s dětmi ale rodině nepomůže

Výjimečnost případu, kdy se narodí jedné matce tři či více dětí, zohledňuje i české zákonodárství. Například zákon o sociálních službách stanoví, že rodina, která má tři a více dětí, má do čtyř let jejich věku nárok na bezplatnou pečovatelku. Ta ale může rodině pomáhat jen s péčí o domácnost, na děti sahat nesmí. Podle zákona by dokonce neměla zapínat ani přístroje zapojené do elektřiny. 

Klára Vítková Rulíková, ředitelka Klubu dvojčat a vícerčat: „S paterčaty bohužel nikdo nepočítal a zákon není úplně dobře nastavený. Pečovatelky nemohou sahat na děti, mohou jen pomáhat s domácností.“

Pečovatelská služba se ale podle Vítkové, která je s rodinou paterčat v kontaktu, postavila na počátku k problému čelem. „Zajistilo se více pečovatelek a zákon se úplně nedodržoval, protože viděly, že je potřeba děti přebalit nebo nakrmit,“ dodala v pořadu Sama doma, kde byla hostem spolu s rodiči paterčat. Od března má ale rodina paní Kiňové už jen dvě pečovatelky, které chodí najednou na čtyři hodiny denně. S dětmi proto pomáhá naplno babička a na jeden a půl úvazku i sociální pracovnice z Klubu dvojčat a vícerčat. Od září se klubu podařilo zajistit ještě další výpomoc na plný úvazek, stále se ale snaží sehnat peníze ještě na jednoho člověka.

První česká paterčata s rodiči
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Solidarita i výhružky

S narozením paterčat také znovu ožily debaty o změně systému podpory pro rodiny s vícerčaty. Oproti běžným rodinám jsou totiž rodiče, kterým se narodí najednou víc dětí než jedno, znevýhodněni. Například na trojčata stát přispěje částkou celkem 340 812 korun, pokud ale má rodina celkem tři děti s ročním odstupem, dostane od státu 598 852 korun. Ještě více si přilepší rodina, které se tři děti narodí s tříletými odstupy - stát jim dá celkem 963 652 korun. 

Narození paterčat vzbudilo v Česku vlnu reakcí, a to jak příznivých, tak bohužel i negativních. Romskou rodinu na začátku kvůli výhrůžkám dokonce hlídala i policie. Rodiče měli obavy z rasistických útoků, do jejich nového bydliště totiž tehdy dorazila celá řada výhrůžných dopisů. První česká paterčata ale vyvolala i vlnu solidarity. Na transparentní účet 211620293/0600, který zřídil Klub dvojčat a vícerčat, chodí i po roce od narození dětí stále peníze. Průběžnou sbírku oblečení a potřeb pro rodinu paterčat organizuje i Rodinné centrum Milovice.

Rodina vedle finančí pomoci dostala i řadu materiálních darů, bez kterých by nemohla fungovat. Podle serveru iDnes.cz napříkald město Milovice poskytlo nájemní byt 3+1 v panelovém domě. I s poplatky za něj rodina měsíčně zaplatí přes patnáct tisíc korun. Pračku, sušičku a ledničku dostala rodina v rámci mimořádné okamžité pomoci, rozdíl v ceně doplatilo Elektro Skuhrovec v Lysé nad Labem, které rodině věnovalo i ohřívače na lahvičky. Kupovat rodiče nemuseli ani kočárky. Věnovala jim je firma Kočárky Daniela, autosedačky zase poskytla firma Cybex. Výrobce ze severních Čech věnoval rodině deset tisíc plen a například firma Patron z Mělníka zajistila postýlky.

Česká televize bude od 10. září na ČT1 vysílat každou středu ve 21:30 třináctidílný dokumentární seriál Paterčata. Režisérka Alena Derzsiová sledovala příběh rodiny jeden rok - od porodu paterčat až po jejich první krůčky. Seriál zároveň upozorňuje na diskriminaci dosud přehlížené menšiny - rodin s vícerčaty.