Badatelé odkryli středověkou hrobku. Měly by tam být ostatky Přemyslovců

Opava - Historici doufají, že jsou na prahu velkého objevu. Začali prozkoumávat vévodskou hrobku v kostele svatého Ducha v Opavě. Podle starých kronik by v ní měli být pohřbeni Přemyslovci, kteří ve středověku založili slávu slezské metropole. Badatelé začali odkrývat vchod do krypty pod podlahou kostela svatého Ducha, který sousedí s minoritským klášterem v historickém centru města.

Badatelé odkrývají hrobku Přemyslovců v Opavě. (zdroj: ČT24)

Terén pod dlaždicemi původně gotického kostela, který byl postavený koncem 13. století, nejprve prozkoumal speciální robot kamerou. Pak do podzemí vstoupili i badatelé. „Oproti zprávám, které jsme dosud měli k dispozici, podzemí není zasypané, takže věříme, že i krypta bude volně přístupná,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

To, že se pod kostelem pohřbívalo, potvrdil už výzkum. Jestli tam vědci najdou ostatky Přemyslovců, jak doufají, by mělo být jasné za několik týdnů. Mezi nejvýznamnější osobnosti, které tam měly být uloženy, patří vnuk Přemysla Otakara II. Mikuláš II, diplomat, který na počátku 14. století působil ve službách Jana Lucemburského a později i Karla IV. „Zatímco v Čechách Přemyslovci vymřeli už v roce 1306 vraždou Václava III. v Olomouci, v Opavě působili ještě minimálně 100 let a pohřbíváni byli právě v tomto kostele,“ uvedl náměstek primátora Opavy Dalibor Halátek.

Slezské zemské muzeum v Opavě chystá na podzim velkou výstavu, která Přemyslovce připomene. Návštěvníci budou moci poprvé spatřit například i meč posledního potomka Přemyslovců Valentina Hrbatého. Když roku 1521 zemřel, pozůstalí meč zlomili a položili na jeho rakev.