Odpoledne začne pršet, na Moravě hrozí i lokální záplavy

Praha – Velmi silné bouřky zasáhnou odpoledne většinu Moravy a východní část českého Slezska, varovali meteorologové. Přijdou s nimi přívalové deště, možná i kroupy, hrozí proto rozvodnění menších vodních toků či zaplavení sklepů. Ve východních Čechách potom meteorologové očekávají vydatné deště. Slaběji má pršet v celé republice. Výstrahy platí od 16:00 až do jedné hodiny po půlnoci.

Výstrahy ČHMÚ:

velmi silné bouřky (vysoký stupeň nebezpečí):

  • Jihomoravský kraj
  • Moravskoslezský kraj
  • Olomoucký kraj (pouze okresy Olomouc, Prostějov, Přerov)
  • Zlínský kraj

vydatný déšť (nízký stupeň nebezpečí):

  • Královéhradecký kraj (pouze okresy Náchod, Rychnov nad Kněžnou)
  • Olomoucký kraj (pouze okresy Jeseník, Šumperk)
  • Pardubický kraj (pouze okresy Chrudim, Ústí nad Orlicí)
  • Kraj Vysočina (pouze okresy Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov)

České území dnes zasáhne pásmo trvalých srážek, pršet bude odpoledne v celé zemi. „Meteorologové předpokládají, že nejsilnější vydatný déšť bude zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny, východních Krkonoš, Orlických hor a Králického Sněžníku. Tam může spadnout až 30 milimetrů srážek během šesti hodin,“ upozornila meteoroložka Marie Odstrčilová.

Na Moravě a na východě Slezska potom očekávají meteorologové velmi silné bouřky. Budou je provázet přívalové deště, kroupy a silné nárazy větru. „V povodích zasažených intenzivní srážkovou činností nelze vyloučit krátkodobé překročení jednotlivých stupňů povodňové aktivity, a to zejména na menších tocích,“ varovali meteorologové. Hrozí také zatopení sklepů.

Lidé v krajích, kterými se mají bouřky prohnat, by měli zabezpečit okna a dveře, uklidit zahradní nábytek a zajistit skleníky nebo například jeřáby.

Až se bouřky přeženou, mělo by se počasí zklidnit. „Zítra už by mělo pršet minimálně ve srovnání s dneškem,“ ubezpečila Marie Odstrčilová. Vydatněji bude opět pršet v sobotu, od neděle již bude pršet jen výjimečně.

Meteoroložka: Menší toky mohou dosáhnout stupňů povodňové aktivity (zdroj: ČT24)