První ozařovač v ČR se zaměří jen na nádor a nepoškodí okolní tkáň

Praha - První ozařovač svého druhu v České republice instaluje Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, přístroj efektivněji zacílí na nádor v těžko přístupných místech v lidském těle. Ozařovač pro tomoterapii přišel na 150 milionů korun, léčit první pacienty začne v březnu 2015. Třebaže počet pacientů s rakovinou konstantně narůstá ročně zhruba o 80 tisíc, stále efektivnější metody léčby jim spolu s včasným odhalením zvyšují šance na uzdravení.

Nový přístroj efektivněji léčí nádory (zdroj: ČT24)

Přístroj zlepšuje rozložení dávky a umožňuje ozařovat i nepravidelné útvary v oblasti hlavy a krku stejně jako ozařování celého těla. Příslib účinější léčby přináší přístroj v oblasti rakoviny plic, gynekologických nádorů, nádorů prostaty, rakoviny prsu, konečníku a slinivky břišní.

„Po vlastním ozařování nebude mít pacient nežádoucí účinky ve smyslu teplot nebo zánětu plic, který je většinou s ozařováním spojen,“ upřesnil primář Jiří Votruba. Nový přístroj nahradí ve fakultní nemocnici vysloužilý kobaltový zářič, který neumožňoval tak radikální léčbu, tu přitom lze využít až u 90 procent léčebných indikací.

Podle ředitelky nemocnice Dany Juráskové bude sloužit pacientům z celé republiky, kteří speciální ozařování budou potřebovat. „My předpokládáme podle hrubých odhadů, že by se této radioterapie mělo zúčastnit mezi 10 až 12 tisíci pacienty ročně,“ uvedla.

Masarykův onkologický ústav zavádí novou léčbu rakoviny prsu

Novou metodu v léčbě rakoviny prsu začal nabízet i Masarykův onkologický ústav v Brně. Jde o metodu brachyoradioterapie, která oproti běžnému ozařování spočívá v ozařování vnitřním v místě nádoru nebo v nádoru samotném. Léčba se díky tomu zkrátí ze sedmi týdnů na jeden. Brachyoradioterapií se dosud léčila pouze rakovina dělohy nebo jícnu. Po úspěšné evropské studii je ale možné ji použít právě i na nádory prsu. V Česku tímto způsobem léčí pouze tři pracoviště. Metoda se ale nedá aplikovat na všechny ženy. Nelze léčit ty s menším poprsím a s nádorem, který metastázuje. „Řešit můžeme pouze jeden a menší nádor, ale u žen, která mají větší prsa, aby se jim daly zavést jehly,“ vysvětlila mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Žebříček nejčastějších nádorů u českých žen:

  1. nádory prsu
  2. nádory tlustého střeva a rekta
  3. nádory těla děložního
  4. nádory vaječníků
  5. nádory hrdla děložního
  6. plicní nádory
  7. nádory žaludku
  8. nádory ledvin
  9. nádory žlučníku
  10. melanomy (typ nádorů kůže)

Žebříček nejčastějších nádorů u českých mužů:

  1. plicní nádory
  2. nádory tlustého střeva a rekta
  3. nádory prostaty
  4. nádory ledvin
  5. nádory močového měchýře
  6. nádory žaludku
  7. nádory slinivky
  8. melanomy (typ nádorů kůže)
  9. nádory hrtanu
  10. nádory jater

(zdroj: www.lecba-rakoviny.cz)