Zeman: Odmítám politické náměstky, kteří si za 100 tisíc budou česat pěšinku

Praha – Prezidentovi Miloši Zemanovi se změny služebního zákona příliš nezamlouvají. Je ochoten přijmout vypuštění generálního ředitelství, ač se proti takovému postupu otevřeně staví. V Interview ČT24 tak ostře zkritizoval zachování pozic politického náměstka na ministerstvech – podle něj jde o politické trafikanty a „budižkničemu“, kteří si jen budou „česat pěšinku“, protože nebudou mít jinou pracovní náplň. Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk v Událostech, komentářích uvedl, že Miloš Zeman svými slovy v podstatě pohrozil vetováním služebního zákona. V případě, že prezident vetuje zákon, který mu k podpisu prošel Poslaneckou sněmovnou i Senátem, putuje zákon zpět do sněmovny a ta ho znovu schvaluje.

„Skousnu to, že není generální ředitelství, i když myslím, že je to chyba. Ale položím vládě i parlamentu jednu otázku: Co ten politický náměstek - v mé vládě žádní nebyli - vlastně bude dělat, když nebude mít odpovědnost za žádný úsek řízení ministerstva?“ prohlásil Zeman k dohodě koalice s opozicí na změnách služebního zákona. Náměstek má zastupovat ministra v případě nemoci, nebo když bude na dovolené, očekává prezident v protiargumentaci. Ale při čem ho má zastupovat, není hlavě státu příliš jasné.

„Budu chtít, aby nebyli političtí náměstci,“ míní hlava státu s tím, že připouští existenci koaličních náměstků, kteří ale mají odpovídat za konkrétní úsek na ministerstvu. Při počtu patnácti ministerstev se podle Zemana vytváří s funkcemi politických náměstků 30 budižkničemu, kteří nebudou nic dělat, jen pobírat stotisícové platy. „No a tím pádem budou naprosto zbyteční,“ dodal.

Komentátoři: Zeman hrozí vládě vetem

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk překládá slova Miloše Zemana jako hrozbu vetem při podpisu služebního zákona. Jeho kolega z deníku Právo Alexander Mitrofanov považuje Zemanova slova v Interview ČT24 za začátek vyjednávací hry s vládou o podobu služebního zákona. Spočívá ve vykreslení politických náměstků jako zlotřilých pobíratelů stotisícového platu za popíjení kávy. „Řeknu kacířskou myšlenku, prezident nebyl dlouho vidět na politické scéně a teď přichází doba, kdy může zahrát výraznější part,“ uvažoval Mitrofanov v Událostech, komentářích.

Honzejk připomněl, že v Zemanově jednobarevné vládě v letech 1998–2002 seděli lidé, jejichž pravomoc byla „velmi rozmlžená“. „Měl tam, tuším, vicepremiéra pro koordinaci obranné, zahraniční politiky a ministerstva vnitra, byl to tehdy Egon Lánský. Takže Miloš Zeman má s těmi lidmi, kteří si češou pěšinky, sám velmi intenzivní zkušenosti,“ prohlásil Honzejk.

Zrušení generálního ředitelství je chyba, říká Zeman

Skutečnost, že funkci generálního ředitele státní správy převezme náměstek ministra vnitra, považuje Zeman za podivnou, protože náměstky si jmenuje ministr sám, zatímco tento vzejde z výběru vlády. „Což je něco, jako kdybyste se drbala levou rukou za pravým uchem,“ prohlásil. Podle něj je chyba, že koalice od konceptu generálního ředitelství ustoupila. Osvědčil se třeba ve Velké Británii, kterou prezident nepovažuje za žádnou pevnost byrokracie.

Na změně návrhu služebního zákona se minulý týden domluvila koalice s částí opozice. Vládní strany ustoupily opozičním ODS a TOP 09 a vyhověly jejich požadavku nezavádět generální ředitelství státní služby. Většina kompetencí má připadnout ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu. K dohodě mají připomínky komunisté a Úsvit. Přesnou podobu zákona nyní připravují legislativci, hotov má být do 25. srpna.

Kompromisní podoba služebního zákona:

  • koordinace trvalých náměstků (státních tajemníků) bude úkolem ministerstva vnitra
  • náměstek pro státní službu nebude mít personální pravomoci nad státními tajemníky, jmenovat a odvolávat je bude vláda, funkční období bude pětileté
  • náměstek pro státní službu bude jmenován na šest let s jediným funkčním obdobím
  • finanční možnosti státní služby stanoví ministerstvo financí
  • zůstávají dva typy náměstků: političtí dosazení ministrem a odborní (státní tajemníci) jmenovaní vládou
  • úřednické zkoušky nebudou muset skládat úředníci s min. čtyřletou praxí