Ivana Zemanová, nenápadná pravá ruka prezidenta i lidí v nouzi

Praha – Aktivity a názory českého prezidenta se v médiích objevují každou chvíli, ovšem co podnikala v 500 dnech svého „vládnutí“ první dáma Ivana Zemanová, může být pro někoho záhadou. I ona se však našla – prostřednictvím svého nadačního fondu slibuje pomoc ohroženým dětem, seniorům či lidem v nouzi. A dnes si navíc se svým chotěm prohlédla ve Valdštejnské jízdárně výstavu Marca Chagalla a Bohuslava Reynka.

Za víc než rok stihla první dáma založit vlastní nadaci, prezidenta doprovázala na desítky domácích i zahraničních cest. Většinu času ale věnuje charitativní činnosti. Aktuálně třeba chystá benefiční akci na podporu své dobročinné organizace.

Vedle svého manžela se Ivana Zemanová jeví jako nenápadná osoba, která se pozornosti širšího okolí spíše straní. Jak však pro ČT24 uvedl odborník na marketing a média Daniel Köppl, první dáma by pro média mohla být velice atraktivní, kdyby se rozhodla překročit vybudovanou bariéru. 

V posledních měsících se skrze Nadační fond Ivany Zemanové snaží pomáhat lidem bez domova, v ústavech nebo neúplných rodinách. „Cílem Nadačního fondu Ivany Zemanové je, aby děti namísto ústavní výchovy mohly být umístěny do přechodné rodinné péče na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče,“ píše se na stránkách fondu.

Události: 500 dní první dámou (zdroj: ČT24)

Charita a dobročinnost 

Premiérovou charitativní akcí fondu byla finanční podpora zařízením pro okamžitou pomoc dětem v nouzi, takzvaným Klokánkům. A první významný dar pak nadace poskytla letos v červnu, když předala terapeutického robota Paro. Ten slouží jako pomůcka pro pacienty postižené Alzheimerovou chorobou a demencí.

Ivana Zemanová hovoří o své nadaci

„Po nepříliš pozitivních zkušenostech z minulosti jsem se dlouho zdráhala založit vlastní nadaci. Několikrát jsem bohužel byla svědkem, kdy peníze, určené na charitativní projekty, mizely v nežádoucích rukou. Od počátku jsem ale věděla, že chci pomáhat. Ale ne skrytě za nic neříkajícími projekty, vždy jsem preferovala konkrétní pomoc konkrétnímu adresátovi. Tak, aby vše bylo přehledné a lehce dohledatelné. Bohužel již při první realizaci pomoci jsme narazili na to, že to organizačně a technicky bez podobné instituce nepůjde.“

První dáma jezdí navštěvovat domovy důchodců nebo dětské domovy napříč celou republikou – od Mostu po novojičínské Odry. Ivana Zemanová vyrůstala v Bystřici nad Pernštejnem, což je zhruba 30 kilometrů od Nového Veselí, kam se prezident „uklidil“ po neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2003. 

Své soukromí si Ivana Zemanová bedlivě střeží. Jak píše Petr Zídek v knize Po boku, která popisuje osudy 33 manželek českých premiérů, možná to má souvislost s traumatizujícím zážitkem z roku 2000. Tehdy totiž někdo rodině vyhrožoval únosem dcery Kateřiny, a obě se tak ocitly pod 24hodinovým dohledem ochranky. 

Jaké má první dáma povinnosti?

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a expert na etiketu Ladislav Špaček přiznává, že první dámy zajímají veřejnost často více než sám prezident, protože jsou atraktivnější. „Zvykli jsme si na to, že naše první dáma je součástí našeho společenského a málem i politického života. Dokonce hovoříme i o jakýchsi povinnostech první dámy. První dáma je ale pouze zvyklostní pojem. Ona nemá žádné povinnosti. Prakticky vůbec nemusí existovat,“ říká Špaček. 

Podle něj jsme si zvykli, že manželka prezidenta je jeho protějškem zvláště při ceremoniálních, protokolárních událostech státu. „Když jede prezident na nějakou státní návštěvu, očekává se, že protějškem první dámy hostitelského státu bude právě manželka prezidenta. U Ivany Zemanové jsme předem předpokládali, že nebude tradiční první dáma. Nesrovnatelná je s Dagmar Havlovou, Olgou Havlovou i s Livií Klausovou,“ dodává. 

A kde lze vůbec první dámu potkat? V prosinci se například objevila na Mikulášském charitativním bazaru, který pořádala Nadace VIZE 97. Ivana Zemanová tehdy na Pražském hradě ocenila dlouholeté dárce krve. Týden před tím svojí účastí zaštítila tradiční diplomatický charitativní bazar, jehož výtěžek rovněž pomáhá neziskovkám. 

Život vedle nejvýše postaveného muže země jí podle jejích slov přináší zejména výhody, ale taky nabitý program. V nejbližší době jí čeká setkání s manželkami velvyslanců, cesta do Francie i benefiční akce pro její nadaci. 

Ivana Zemanová (roz. Bednarčíková) se narodila 29. dubna 1965 v Novém Městě na Moravě. Se svým budoucím mužem se údajně seznámila poté, co si na jaře 1990 veřejně postěžoval, že nemá sekretářku. Ačkoliv právě studovala romanistiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (kterou nakonec nedokončila), nabídla se Zemanovi jako asistentka, přestěhovala se do Prahy a začala pro něj pracovat. V červenci 1993 si rozvedeného a o dvacet let staršího Zemana vzala a 1. ledna 1994 se jim narodila dcera Kateřina. Po odchodu svého manžela na Vysočinu v roce 2002 zůstala Ivana Zemanová bydlet s dcerou v Praze. Sama sebe charakterizovala jako „stydlivého extroverta“.