Konzervativci a extremisté budou protestovat proti Prague Pride

Praha - Proti pochodu hrdosti gayů a leseb, kterým v sobotu vyvrcholí festival Prague Pride, se chystají protestovat konzervativci a extremisté. Chtějí se sejít u sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze, kde se budou účastníci průvodu řadit. Ovšem v magistrátním seznamu povolených shromáždění jejich akce ještě dnes nebyla.

Prague Pride a karnevalový průvod se v metropoli koná počtvrté v řadě. V loňském roce se na cestu Prahou vydaly dvě desítky tisíc lidí. Letos se účastníci začnou na Václavském náměstí řadit od 12:00. Následně se vypraví na Letnou. O hodinu dříve, tedy na 11:00 se k soše svatého Václava svolávají odpůrci festivalu a pochodu. Jejich akce v seznamu ohlášených ale není.

Pozvánku na sobotní protest zveřejnila konzervativní strana Ne Bruselu - národní demokracie. V textu se o Prague Pride píše jako o perverzním festivalu a o účastnících jako o deviantech. Následuje odkaz na extremistické hnutí Svobodný odpor. To svolávalo i protiromské pochody v severních Čechách.

Podle předsedy Ne Bruselu Adama B. Bartoše má festival Prague Pride politické pozadí a má přispět „k propagaci homosexualismu“, rozkladu tradiční rodiny a prosazování práv těch, „kteří trpí sexuálními úchylkami“. „V žádném případě neodsuzujeme homosexuály. Důsledně ale odmítáme, aby pod vlivem ideologů, kteří se je snaží zneužít a získat pro své vlastní zájmy, dělali ze své úchylky přednost. Homosexualita by se jako každá nemoc měla léčit, a v tom mají všichni homosexuálové naši plnou podporu,“ míní Bartoš.

Akci u sochy svatého Václava podporují i konzervativci z iniciativy D.O.S.T. Proti festivalu a průvodu vystupovali každý rok. Podle předsedy Petra Bahníka ale nebyli vyslyšeni. Nezbývá jim tedy prý nic jiného, než aby „hledali nové, vhodné a legální způsoby obrany“, uvedl Bahník v otevřeném dopise podporovatelům festivalu a politikům, kteří Prague Pride zaštítili, tedy pražskému primátorovi a ministrovi pro lidská práva.

Pochod hrdosti v Praze
Zdroj: ČT24/ČTK

Prahou projde i Pochod pro rodinu

Už tradičně se ve stejnou dobu jako průvod Prague Pride koná také Pochod pro rodinu, který pořádají Mladí křesťanští demokraté. Od 12:00 do 15:00 si zamluvili ulice Washingtonovu, Politických vězňů, Panskou, Ovocný trh, Rytířskou a Skořepku. Magistrátu přitom nahlásili 250 účastníků.

S přípravou na festival a pochod homosexuálů už má plné ruce práce i policie, která chce zajistit klid, pořádek a plynulost provozu. Drobné dopravní komplikace se podle policistů dají očekávat zejména na trase pochodu. „Na tomto opatření se bude podílet několik stovek policistů, a to jak z řad dopravních, pořádkových, tak i kriminalistů. Na místě budou samozřejmě přítomni i členové antikonfliktního týmu,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Pomáhat budou také strážníci.

Vydáno pod