Velvyslanec Jindrák jde z Berlína na ministerstvo zahraničí

Praha – Nejdéle sloužící český velvyslanec končí. Rudolf Jindrák opouští diplomatické místo v Německu, které patrně uvolní pro exministra Tomáše Podivínského z vládní KDU-ČSL. Zkrátka však Jindrák nepřijde, podle Davida Frousa z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí se má padesátiletý diplomat, který v minulosti zastupoval Českou republiku také v Rakousku a Maďarsku, stát náměstkem ministra Zaorálka.

Rudolf Jindrák vede českou ambasádu v Berlíně od roku 2006, je tak v současnosti nejdéle sloužícím českým ambasadorem v jedné zemi. Ačkoli jde o kariérního diplomata, s vedením ministerstva zahraničních věcí již má zkušenosti, ministerským náměstkem byl v letech 2001 až 2004. Nyní se stane náměstkem pro aktuální politické otázky. „Takového náměstka už jsme měli v minulosti několikrát. Tímhle personálním nástupem se tak k tomuhle modelu vracíme,“ poznamenal David Frous z ministerstva.

Kolem Jindrákova odchodu z Berlína se rozpoutaly spekulace, které ho spojovaly s nově vznikající pozicí státního tajemníka ministerstva zahraničí. K tomu se ale úřad nechce vyjádřit. „Mohu pouze potvrdit, že 25. srpna bude jmenován náměstkem pro aktuální politické otázky,“ řekl David Frous. Ministerstvo zahraničních věcí má zatím tři náměstky – k prvnímu náměstkovi Petru Drulákovi a Martinu Tlapovi, který má na starosti mimoevropské země a ekonomickou diplomacii, v srpnu přibyl Lukáš Kaucký, který řídí právní a konzulární záležitosti.

České velvyslanectví v Německu dočasně povede dosavadní Jindrákova zástupkyně Eva Dvořáková. Podle neoficiálních informací by se novým velvyslancem měl stát bývalý ministr životního prostředí Rusnokovy vlády Tomáš Podivínský. To však David Frous odmítl potvrdit. Zdůraznil přitom, že nástup nového ambasadora ještě nějakou dobu potrvá.

Podivínský byl v minulosti generálním konzulem v Drážďanech. Na ministerstvu životního prostředí se do povědomí veřejnosti zapsal vypsáním zakázky na propagační spodní prádlo s motivem bobra pro ženy a ptáka pro muže v hodnotě 600 tisíc korun. Podivínského navrhli lidovci spolu s prezidentem Zemanem. Týdeník Respekt před časem uvedl, že se proti jmenování Podivínského velvyslancem v Berlíně zprvu stavěl ministr Zaorálek, ale ustoupil s tím, že lidovci nebudou mít na ministerstvu zahraničí zároveň pozici náměstka, kterou rovněž požadovali.

Vydáno pod