Canisterapie boří bariéry mezi lékaři a psychicky nemocnými

Brno – Úsměv, který na tváři pacienta terapeuti nezvládli vyloudit, pes zvládne hravě. Už více než rok pomáhají canisterapeutičtí psi na Psychiatrické klinice Fakultní nemocnice Brno. Zvíře psychicky nemocným lidem pomáhá například v tom, aby se svým okolím začali komunikovat.

„Psi jsou velmi citliví k prožívání klientů. Hodně si všímají, když je někomu špatně. Když je někdo úzkostný, tak se jdou pomazlit. Usnadňují kontakt s klientem, pro kterého je snazší navázat kontakt se psem a pro mne je pak lehčí skrze psa navázat kontakt s pacientem,“ chválila si canisterapii psycholožka Barbora Valková.

Na Psychiatrickou kliniku do Fakultní nemocnice Brno psi dochází několikrát týdně už od loňského jara. Zatím jako dobrovolníci, a proto jen v návštěvních hodinách. To by chtěli tamní lékaři změnit. „Bylo by dobré, kdyby tým psa a canisterapeuta mohl být veden jako zaměstnanec. Práce by mohla probíhat soustavněji, mohl by se rozšířit počet klientů, ke kterým se pes dostane,“ vysvětlila Válková.

O canisterapii s psychicky nemocnými hovoří Barbora Valková (zdroj: ČT24)

S fenkami Ájou a Aimee chodí na brněnskou kliniku canisterapeutka Marika Michajlová. „Chodili jsme do školek, kde je potřeba, aby byl pejsek něžný. Chodíme do domova důchodců, kde se hodně používá polohování neboli přikládání psa k tělu klienta, navštěvujeme i pacienty s postižením,“ popsala Michajlová. „Pro pacienty je to hlavně zpestření od stereotypu, který v ústavu mají. A taky zlepšení fyzické a psychické kondice,“ dodala canisterapeutka.

Psychologové si hlavně pochvalují, že zvířata dokáží bořit bariéry mezi nemocnými a okolním světem. „U nás na psychiatrii se hodně setkáváme s negativními příznaky u pacientů. To jsou věci, na které psi hodně dobře působí. Znáte to u sebe: když vidíte psa, hladíte ho a usmíváte se, ani o tom nevíte. Takhle působí na všechny. Jeden klient měl negativní příznaky a po kontaktu se psem se mu skutečně po dlouhých měsících objevil úsměv na tváři,“ uzavřela Valková.