Změní se v Poslanecké sněmovně pravidla hry?

Praha – Po letech si poslanci změní vlastní pravidla hry. Zástupci všech stran se totiž dohodli na novém jednacím řádu. Schvalovat ho mají v září – po sněmovních prázdninách. Úprava má zabránit výmluvám na to, že zákonodárci nevěděli, o čem hlasují. Navíc zamezí i průtahům při schvalování programu. „Očekáváme především zkultivování legislativního procesu a také jeho větší transparentnost,“ uvedl poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL). Hnutí ANO navrhuje ještě zkrácení doby na projevy. S tím ale ostatní nesouhlasí. „My v žádném případě nechceme nikomu brát jeho demokratická práva,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) s tím, že ale v mnoha jiných zemích fungují časová omezení projevu velmi dobře.

Běžnou praxí Poslanecké sněmovny dnes je, že se na začátku jednacího dne poslanci dohadují, jak změní už jednou schválený scénář jejich aktuální schůze. Někdy se právě takhle část protáhne i na několik hodin. Teď se strany dohodly, že podobná praxe skončí. „Jednání Poslanecké sněmovny je třeba ztransparentnit,“ myslí si předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Měnit už schválený program budou poslanci moci jen půl hodiny. Navíc se omezí délka vystoupení pro jednotlivé poslance. „Přednostní práva mají předsedové stran a klubů, kteří mají možnost mluvit neomezeně, ostatní poslanci maximálně pět minut,“ upřesnil Jeroným Tejc (ČSSD). Novinkou by také mělo být, že se častěji budou scházet sněmovní výbory. Mezi návrhy se objevila i myšlenka, že by poslanci při svém vystoupení nemohli číst předem připravený psaný projev.

Další revoluční změnou je, že lhůta mezi takzvaným druhým a třetím čtením má být delší. Vedl k tomu i případ z poslední doby, kdy poslanec Milan Urban (ČSSD) předložil na poslední chvíli pozměňující návrh na snížení spotřební daně u benzinu a nafty. Poslanci ho schválili, následně řada z nich tvrdila, že nevěděla, o čem hlasuje, a hledala se složitá cesta, jak hlasování vrátit.

„Každý poslanec bude mít 14 dní na to, aby si přečetl všechny pozměňovací návrhy,“ Vojtěch Filip (KSČM). Dnes přitom poslanci na prostudování návrhu mají v lepším případě 48, v horším 24 hodin. „Běžný poslanec nemá dostatek prostoru, aby za 48 hodin prostudoval 70–80 pozměňovacích zákonů,“ upozornil Petr Gazdík (TOP 09). Pokud bude lhůta zkrácena, může to být jen na sedm dnů. Navíc se k návrhu bude muset vyjádřit i takzvaný garanční výbor, který připraví stanovisko pro ostatní.

Teď ale mají poslanci, stejně jako ministři, prázdniny. O návrhu budou tedy jednat, až se do poslanecké sněmovny v září vrátí. Nový jednací řád by pak měl začít platit od 1. ledna 2015.