Většina poslanců souhlasí s tím, aby se počet jejich funkcí reguloval

Praha – Ještě během podzimu by se měl do sněmovny dostat zákon, který omezí kumulaci placených funkcí zákonodárců. Podle exkluzivního šetření České televize mezi poslanci by norma mohla mít většinovou podporu; s regulací souhlasí 113 ze 166 oslovených poslanců. Nejčastěji argumentují tím, že jedna funkce je práce na plný úvazek. Debata se tak zřejmě povede hlavně o tom, na jaké funkce by se měla nová norma vztahovat.

V Poslanecké sněmovně souběh několika funkcí není nic výjimečného. Podle návrhu zákona, který už zřejmě za několik týdnů zamíří do dolní komory, by ale zákonodárci měli dostávat plat jen za účast na národní úrovni. Na krajské a okresní by už zůstali bez odměny. „Pokud chce poslanec vykonávat více funkcí, je to na debatu, ale pak jedině za jeden plat,“ myslí si předseda ústavněprávního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

Návrh reaguje na možnost kumulace funkcí poslanců a senátorů a uvolněných členů zastupitelstev krajů a obcí. Nezavádí přísnou neslučitelnost těchto funkcí, ale zásadu, že se poskytuje jen jeden, a to vyšší plat. Úprava se týká jen uvolněných členů zastupitelstva.

Na dotaz České televize, jak se poslanci staví ke kumulaci funkcí zákonodárců, se poslanci většinově shodli pro regulaci. Z ankety, které se zúčastnilo 166 členů dolní komory, by zřejmě 113 hlasovalo pro a jen 35 proti. Ostatní nebyli rozhodnuti.

Souhlasíte s regulováním kumulace funkcí zákonodárců?

  • ANO: 100
  • NE: 30
  • SPÍŠE ANO: 13
  • SPÍŠE NE: 5
  • Nejednoznačná odpověď: 18

Na starosty by se norma vztahovat nemusela

Podle většiny poslanců je skloubení dvou a více funkcí nadlidský úkol. „V řadě případů by skutečně den musel mít více než 25 hodin, aby vůbec stíhali ty mandáty vykonávat. Pokud budou regulovány zákonem, nic škodlivého se nestane,“ podotkl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Většina zákonodárců se ale zároveň shoduje na tom, že by z regulace funkcí a platů měli být osvobozeni starostové. „Pokud je někdo starostou na malé obci a současně je poslancem, tak tam už je souběh možný, protože problémů neřeší tolik,“ domnívá se místopředsedkyně sněmovny z hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

Zákonná benevolence by se v tomto případě vztahovala například na Janu Černochovou, poslankyni za ODS a starostku druhé pražské městské části. V jejích příjmech za dva měsíce loňského roku se objevil příjem z radnice 134 tisíc korun. Třetinu tohoto svého platu ale podle svých slov posílá na dobročinné účely.

Je to ovšem právě občanská demokracie, komu se zamýšlená regulace příčí. „Vzpomínám si na ministry, kteří byli zároveň dobrými poslanci. A ti, kteří nezvládají obě funkce, ať nedělají raději ani jednu,“ nechal se slyšet Martin Novotný (ODS), místopředseda strany. Nesouhlas občanských demokratů by však neměl zabránit tomu, aby norma dolní komorou prošla. Kromě celé koalice jí totiž už v minulosti přislíbila podporu i TOP 09. „Ten, kdo je poslancem, nemá souběžně vykonávat pozici hejtmana nebo starosty,“ uvedla místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Peníze
Zdroj: René Volfík/ČTK

Zdvojené funkce členů vlády? Ve hře je klouzavý mandát

Uvnitř ČSSD, která minulý týden vnitrostranickým referendem schválila konec kumulace funkcí, se v současnosti vede debata, jak se postavit ke zdvojení funkcí u členů vlády. Dvanáct ze sedmnácti ministrů v současnosti drží i poslanecký mandát, členové vlády ovšem zároveň vždy pobírají jen jeden plat – a to ten ministerský, na odměnu za poslaneckou práci nárok nemají. Řešením dvojí funkce by mohl být tzv. klouzavý mandát, kdy by politika po dobu výkonu ministerské funkce v poslanecké lavici zastoupil náhradník.

  • „Je to věc, která je funkční v jiných státech a má smysl,“ zhodnotil omezení kumulace funkcí Tejc s tím, že by se poslanci-ministři mohli více věnovat své práci ve vládě. Upozornil i na to, že při dnešním systému například při hlasování o důvěře vládě hlasují sami pro sebe.

  • „Klouzavému mandátu se nebráníme,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) s tím, že naopak souběhu funkcí by se například u starostů malých obcí nebránila.

  • „Hnutí Úsvit určitě pro klouzavý mandát je,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura, podle něhož ministři svou práci ve sněmovně nezvládají.

  • „Řešení bychom měli hledat u sebe, ve své docházce ve sněmovně,“ pochybuje o nutnosti zákonné úpravy Martin Novotný (ODS), který upozornil na fakt, že v minulosti mnozí poslanci i při souběhu funkcí zvládali veškeré své povinnosti.

I v horní komoře jsou senátoři, kteří jsou zároveň placenými členy zastupitelstev nebo obcí. A aktuálně tu sedí i dva ministři (Jiří Dienstbier a Marcel Chládek). Těch by se ale klouzavý mandát zřejmě netýkal, mimo jiné proto, že na rozdíl od sněmovních voleb senátoři svého náhradníka nemají.