Teploty nad třicet stupňů do Česka už zřejmě nepřijdou

Praha – Současné chladnější počasí s občasnými srážkami bude v České republice přetrvávat i příští týden. Mírné oteplení přijde na začátku září, teploty ale podle meteorologů dosáhnou maximálně 26 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Česko zažilo nejchladnější sobotu tohoto léta (zdroj: ČT24)

Období od pondělí 18. srpna do poloviny září bude podle meteorologů teplotně průměrné a srážkově podnormální. Po zbytek prázdnin by tak mělo počasí kopírovat poslední dny - denní teploty se budou pohybovat mezi 20 a 23 stupni a za celé predikované období má také nejvíce pršet.

Výraznější změnu nepřinese ani začátek školního roku. V dalších dvou týdnech od 25. srpna se budou průměrné denní teploty pohybovat kolem 21 stupňů. Vyšplhat by mohly až na maximum kolem 26 stupňů. Ve druhém zářijovém týdnu by pak měly být průměrné denní teploty kolem dvaceti.

Dnešek se potom na prázdninovou mapu zapsal coby nejchladnější víkend léta (viz infografika) a například na Černé hoře v Krkonoších bylo odpoledne jen sedm stupňů Celsia. Prázdnotou tak zely i vodní plochy, ačkoli voda byla stejně teplá, či teplejší, než vzduch. V pražském Podolí teploměry dopoledne ukazovaly 16 stupňů, na Lipně ale už jen patnáct, Máchovo jezero hlásilo ještě o dva stupně méně.

image_588697
Zdroj: ČT24