Konec kouření v restauracích na obzoru, pro by byla většina poslanců

Praha - Zákaz kouření v restauracích má velkou šanci být přijat. Naznačuje to průzkum České televize mezi poslanci. S normou, která by měla kouření omezit, jich souhlasí už teď rovná polovina. Další podporu zvažují. Do sněmovny míří hned dvě novely protikuřáckého zákona. Jedna ministerská, druhá z pera samotných zákonodárců.

Zákaz kouření v restauracích má velkou šanci být přijat (zdroj: ČT24)

Čím dál víc restaurací v Česku dobrovolně volí zcela nekuřáckou variantu. A provozovatelé si často zákaz cigaret ve svých podnicích pochvalují. „Když jsme řekli, že se tady nekouří, lidé si hned rezervovali stůl, asi o dvacet, třicet procent se nám tady zvedla návštěvnost,“ podotýká provozní ředitel restaurace Lumír Sendrei.

Někteří se zase obávají, že by jim zákaz ubral tradiční klientelu. Kdyby ale podmínky všude byly rovné, o úbytek hostů by se podle zkušeností v zahraničí bát nemuseli. „Chodí sem štamgasti, kteří budou nadávat, že jim to my, hospodští určujeme. Ať to určí stát a bude to v pohodě,“ myslí si majitel restaurace Jan Šeba.

Přání se mu vyplní možná už brzy. Na anketu České televize odpovědělo celkem 166 poslanců. Stovka z nich zákaz kouření v restauracích bezvýhradně podporuje. Dalších třináct podporu zvažuje.

  • Jaroslava Jermanová (ANO): „I kuřáci, kteří tam chodí, by to zakázali, a já s tím naprosto souhlasím“
  • Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Já si to dokáži představit, asi bych byl pro, ale otázka je, jaké bude možné kompromisní řešení.“
  • Svatopluk Němeček (ČSSD): „Stejně klíčové, jako tento zákon, je, abychom změnili vědomí veřejnosti.“

Na sněmovnu by stovka hlasů mohla stačit. Problém by ale mohl přijít, pokud by Senát návrh vrátil. Přehlasovat by ho muselo minimálně 101 poslanců, které ale ani výsledky ankety neslibují.

  • Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM): „Kuřáci platí hodně peněz na daních a měli by mít možnost svůj zlozvyk realizovat alespoň trochu důstojným způsobem.“
  • Marek Benda (ODS): „To není nic, co by měl diktovat stát. Trh si s tím poradí.“

Už na podzim se možná rozhodne. Tehdy přijde do sněmovny poslanecký návrh, který zakazuje kouření v restaurací. Novou změnu normy chystá Radek Vondráček, poslanec hnutí ANO ze Zlínského kraje a nekuřák (více čtěte zde). Změna by mohla začít už za půl roku; s ní by se pak mohly zrušit také vestavby, které některé restaurace vybudovaly pro oddělení kuřáckého prostoru od nekuřáckého.

Jste pro zákaz kouření v restauracích a barech?

ANO - 100 poslanců

NE - 32 poslanců

SPÍŠ ANO - 13 poslanců

SPÍŠ NE - 5 poslanců

Nejednoznačné - 16 poslanců

Zákaz kouření totiž upravuje zákon „o opatřeních před škodami působenými tabákovými výrobky“; v platnost vstoupil v roce 2006 a poslední změnou prošel před čtyřmi lety, když zákonodárci přidali provozovatelům restaurací a hospod povinnost označovat, jestli je jejich podnik kuřácký, nebo jestli má oddělené prostory.

Většina podniků v Česku je stále kuřácká

I přes velký nárůst nekuřáckých prostor v českém pohostinství nicméně zůstávají podniky z větší části kuřácké. Provozovatelé často vycházejí nekuřáckým strávníkům vstříc zejména v době obědů. Přitom popelníky na stolech mají vliv nejen na zákazníky, ale také na obsluhu. Podle zjištění studentů 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy má 92 procent číšníků a servírek zvýšenou hladinu oxidu uhelnatého v dechu. Podobně jsou na tom i nekuřáci zdržující se v zakouřených prostorech - zvýšenou hladinu škodlivin v plicích má 87 procent z nich. Medici také zjistili, že na době, kterou člověk v zakouřené místnosti stráví, téměř nezáleží.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU
Zdroj: ČT24/Euractiv.cz

Podle výsledků podzimního hlasování se ukáže, jakou šanci má ještě přísnější návrh ministra zdravotnictví. Ten by mohl zcela zakázat nejen kouření v restauracích, ale také prodejní automaty na cigarety. Vládě ho chce předložit v prosinci. „Chceme do něho zapracovat i novou evropskou protikuřáckou směrnici, aby se pak nemusel měnit,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Vítám, že je tu jasná podpora další skupiny poslanců, se kterou můžeme počítat při našem komplexním protikuřáckém zákoně,“ reaguje na Vondráčkovu iniciativu. Platnost ministerského návrhu je plánovaná na rok 2016.

Zákon má chránit především nekuřáky a pasivní kuřáky. Podle odborníků se totiž po zavedení podobných opatření v jiných státech Evropy snížil počet infarktů myokardu až o 15 procent.

Kouření zabije každý rok zhruba 18 tisíc Čechů. Z nich 8 000 zemře na rakovinu, 7 000 na nemoci srdce a cév, 2 000 na nemoci respirační a tisíc na jiná onemocnění. Podle analýzy Evropské komise je navíc Česko v regulaci kouření nejumírněnějším státem Unie; ve 14 státech už totiž vyhlásili absolutní zákaz kouření ve všech veřejných uzavřených prostorách, platí např. ve Velké Británii, Francii, Španělsku nebo Řecku.