Jak lépe čerpat dotace? Jourová chce vytvořit úřednickou akademii

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj chce vytvořit Akademii veřejných investic. Sídlit bude v těsné blízkosti ministerstva na Staroměstském náměstí a úředníci na ní budou procházet školením, které je naučí lépe vyřídit a realizovat projekty dotované Evropskou unií.

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá úřednickou akademii (zdroj: ČT24)

Podle auditu, kterým počátkem roku prošla všechna ministerstva spravovaná vládním hnutím ANO, zaplatí resort Věry Jourové za pronájmy prostor na úřednická školení ročně 18 milionů korun. Řešení resort spatřuje ve vybudování vlastního, stálého přednáškového prostoru. Vzniknout by měl v objektu, kde momentálně sídlí černé divadlo, a s prací na proměně prostor v přednáškové sály se začne už po prázdninách.

Rekonstrukce prostoru divadla na akademii veřejného investování bude stát 20 milionů, informuje ministerská náměstkyně Klára Dostálová. Již dříve potom sdělila Hospodářským novinám, že celkové náklady na rozjezd Akademie ministerstvo odhaduje na sto milionů korun, přičemž pokrýt by je měly právě evropské dotace; kurzy totiž budou primárně zaměřené na přípravu těch zakázek, které se týkají čerpání eurofondů.

Proč Česko špatně čerpá? Úředníci prý nemají čas ani kompetence

Záměr ministerstva nelibě nesou divadelníci, kteří po čtyřiadvaceti letech musí hledat nové působiště. Samotná vláda ho ovšem podporuje. „Řada chyb, která v minulosti vznikla, nebyla způsobená, že by chtěl někdo něco ukrást, ale tím, že úředníci s evropskými fondy neuměli pracovat,“ soudí například ministr školství Marcel Chládek.

Právě lepší orientace v dotační problematice je potom i hlavní mise nového projektu; ministerstvo chce, aby úředníci řešili co možná nejkonkrétnější případy, školit by je měli lidé z praxe – ekonomové, právníci nebo projektanti. Nedostatečné kompetence, které zmiňoval Chládek, totiž i podle ministerstva pro místní rozvoj za českými problémy s evropskými fondy.

„Projekty řeší referenti, kteří mají jiné agendy, nechávají je na druhé koleji, a to je problém, protože pak dochází ke zpožďování,“ tvrdí Dostálová a odkazuje na čísla. Předpokládaná výše české ztráty unijních peněz pro rok 2014 se pohybuje v rozmezí 19 až 25 miliard korun; největší problém má operační Program životní prostředí a Výzkum a vývoj pro inovace. V každém hrozí ztráta až 10 miliard.