Kmotr kmotrů Soghojan dostal ultimátum: Dva týdny na nástup do vězení

Praha – Městský soud v Praze vyzval arménského mafiánského bosse Andranika Soghojana k nástupu do vězení. Učinit tak má do 1. září. Muž přezdívaný jako vor v zakoně byl odsouzen za objednávku vraždy ke dvaadvacetiletému vězení, od roku 2010 se ale nenachází v Česku.

Události: Soghojanovi může hrozit mezinárodní zatykač (zdroj: ČT24)

Andranik Soghojan přezdívaný též jako kmotr kmotrů je podle policie „vorem v zakoně“, tedy vysokou kriminální autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle nepsaných zásad musel dodržovat i mafiánský kodex, tzn. nikdy nepracovat, nezakládat rodinu, vychovávat následníky a být označený tetováním.   

V roce 2007 si objednal vraždu podnikatele, najatý vrah ale podle spisu nejprve omylem na Václavském náměstí v Praze pobodal jiného muže a o několik dnů později, opět omylem, usmrtil řidiče společnosti Sazka. Za to ho české soudy poslaly loni v říjnu na dvaadvacet let do vězení.

„Předseda senátu všechny odsouzené vyzval k nástupu trestu, v případě odsouzeného Soghoyana je to tak, že má nastoupit do 1. září do věznice na Pankráci,“ informuje nyní mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Ve hře je mezinárodní zatykač

Vor v zakoně se ale momentálně nachází v Arménii, kde působí v místním podsvětí. Z Česka totiž zmizel už na podzim roku 2010, kdy ho soud napoprvé osvobodil a propustil z vazby. „Jestli se chystá, nebo nechystá nastoupit do výkonu trestu, nevím,“ dodává Soghojanův advokát Eduard Bruna.

Pokud Soghojan do vězení dobrovolně nenastoupí, obrátí se soud na policii. „Obvykle to vypadá tak, že vydá příkaz k dodání do výkonu trestu Policií ČR. Na zvážení jsou i zatykače evropský a mezinárodní,“ dodává mluvčí soudu Markéta Puciová.