Falešný Kavanův asistent musí zpět do vězení, neplnil podmínky

Česká Lípa – Lukáš Kohout, severočeský aktivista známý také jako falešný asistent bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, se musí vrátit do vězení. Před čtyřmi lety jej soud podmínečně propustil po uplynutí zhruba dvou třetin trestu. Českolipský okresní soud však nyní rozhodl, že Kohout nenaplnil podmínku propuštění – tj. vést řádný život a dodržovat dohled probační služby – a musí proto ve vězení strávit i zbytek trestu. Kohout je totiž spojený s protiromskými demonstracemi na severu Čech. Verdikt je pravomocný.

Lukáš Kohout se musí vrátit do vězení kvůli případu starému dvanáct let. V roce 2002 se ukázalo, že se vydával za asistenta tehdejšího předsedy Valného shromáždění OSN a předtím ministra zahraničí Jana Kavana, a létal do exotických zemí. Státu tak způsobil škodu 1,6 milionu korun. Dostal za to trest 28 měsíců vězení, v roce 2010 však byl po roce a půl podmínečně propuštěn. Již o rok později ho chtěl českolipský soud do vězení znovu poslat za to, že Kohout podle soudce neplnil podmínky propuštění. Původní rozhodnutí zrušil z procesních důvodů krajský soud, ale okresní soud loni v září nařídil Kohoutovi návrat do vězení kvůli neplnění podmínek znovu. „Měl podle nich vést řádný život a také dodržovat dohled probační služby. To nedělal,“ zdůvodnil soudce Milan Vencl.

Lukáš Kohout se podle Vencla snažil rozhodnutí zvrátit. „Neustále podával opravné prostředky k soudům vyšší instance včetně námitek podjatosti severočeských soudů,“ popsal soudce. Nakonec však neuspěl, spis s potvrzením loňského rozhodnutí se k českolipskému soudu nyní vrátil. „Tím je rozhodnutí pravomocné a vykonavatelné,“ uzavřel Milan Vencl.

Okolnosti Kohoutova návratu do vězení na zbývajících deset měsíců teprve stanoví Obvodní soud pro Prahu 1, který jej původně odsoudil – do České Lípy se případ dostal, protože Kohout skončil ve věznici ve Stráži pod Ralskem.

Kohout je známý i jako organizátor protiromských demonstrací na severu Čech. Před třemi lety inicioval protesty ve Šluknovském výběžku, stál i za demonstrací minulý týden v Děčíně.

Vydáno pod