Reportérka ČT Jana Sotonová tragicky zahynula

Víkendová tragická dopravní nehoda má tíživé dopady i pro redakci České televize. Zemřela při ní dlouholetá redaktorka pořadu Reportéři ČT Jana Sotonová.

Jana Sotonová se novinařině věnovala aktivně už při studiích na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pro Lidové noviny a Hospodářské noviny psala především zprávy z domácí politiky. V roce 2011 začala spolupracovat s publicistickým magazínem Reportéři ČT a natočila pro něj desítky reportáží. Zabývala se především osudy obyčejných lidí, jež jsou ve společnosti nějakým způsobem znevýhodněni a bojují za svá práva.

Natočila například příběh úřednice, kterou Celní správa neoprávněně vyhodila z práce a ta pak zůstala 16 let bez zaměstnání a příjmů. Po odvysílání reportáže nakonec úřednice svůj spor u Ústavního soudu vyhrála.

Jana Sotonová, Reportéři ČT: Vyhozená od celníků se dočkala happy endu (zdroj: ČT24)

Ve dvou reportážích se Jana postavila za malého chlapce postiženého autismem, který se kvůli necitlivému postupu českých úřadů dostal z dosahu svého asistenta do cizího prostředí dospělých lidí.

V poslední době zaujala diváky investigativní reportáž Jany Sotonové o firmě, jež má monopol na výrobu armádní zimní bundy. V této veřejné zakázce šlo o desítky milionů korun a Armáda ČR v ní znevýhodňovala konkurenční podniky. Také tato práce měla pozitivní dopady – vojáci začali po zájmu ČT připravovat novou soutěž.

Jana Sotonová, Reportéři ČT: Monopol na armádní bundy (zdroj: ČT24)

Jana Sotonová se narodila 13. 3. 1986 a tragicky zemřela 17. 8. 2014 při srážce dvou aut. Byla velikou nadějí české žurnalistiky. Pro její kolegy v ČT jde o nenahraditelnou ztrátu. 

Jana Sotonová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod