Soudní znalec půjde před soud, před lety prý podhodnotil cenu budovy

Olomouc – Kvůli ocenění domu, který policie označila za výrazně podhodnocený, půjde k soudu znalec a olomoucký městský radní Jan Dostál (KDU-ČSL). Posudek vypracoval Dostál pro olomouckou radnici na budovu bývalého polygrafického učiliště. Žalobce podal obžalobu také na bývalou náměstkyni olomouckého primátora Hanu Kaštilovou Tesařovou (ČSSD), která u Dostála posudek objednala.

Zatímco Hana Kaštilová Tesařová figuruje v kauze prodeje olomouckého polygrafického učiliště jako tehdejší náměstkyně primátora, dnešní neuvolněný radní Dostál půjde před soud jako soudní znalec, který budovu před prodejem ocenil. „Obviněná Hana Kaštilová Tesařová je viněna obžalobou z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obviněný Jan Dostál z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku,“ uvedl státní zástupce Daniel Němec.

Někdejší učiliště prodalo město za více než 30 milionů korun. Na prodej domu přitom existovaly dva posudky, ten Dostálův však byl méně výhodný. Policie původně vyčíslila škodu, kterou měl znalec Dostál s náměstkyní Kaštilovou Tesařovou – která mezi lety 2006 a 2010 dohlížela na majetkoprávní záležitosti – na 13,5 milionu korun. Podle Daniela Němce je škoda, kterou uvedl v obžalobě, nižší. „Ale stále je to v řádu milionů korun,“ poznamenal žalobce.

Jan Dostál však žalobu zpochybnil. Za svým posudkem si stojí, poukázal, že stanovit cenu starého polygrafického učiliště nebylo snadné. „Na předmětnou nemovitost bylo zpracováno celkem šest znaleckých posudků, které dospěly k různé ceně. Svědčí to o tom, že nejde o jednoduchou záležitost. Nemělo by to být předmětem trestního řízení,“ zdůraznil olomoucký radní. Bývalá náměstkyně potom označila obvinění za „absurdní“. Současně však uvítala, že se případ dostane z policejních rukou k soudu. „Jsem ráda, že se to dopracovalo za ty roky tak daleko, že o tom rozhodne nezávislý orgán,“ řekla Kaštilová Tesařová.

Podobnou kauzu už olomoucká radnice řešila v souvislosti s městskou budovou Edelmannova paláce. Policisté před třemi lety začali stíhat kvůli znaleckým posudkům znalkyni Hanu Martínkovou. Více než 400 let starou městskou nemovitost oceňovala pro radnici kvůli směně za pozemky v proluce v Denisově ulici. Žaloba ji vinila z toho, že cenu záměrně snížila ve prospěch svého známého, který měl o objekt zájem. Soudy ji však zprostily obžaloby. Podezření, že bývalá náměstkyně nestandardně zasáhla do prodeje učiliště, se objevilo právě během projednávání tohoto případu.