Krejčířova vila zůstává v exekuci, může začít oceňování

Černošice/Praha – Vila manželů Radovana a Kateřiny Krejčířových zůstává v exekuci. O vyjmutí nemovitosti v hodnotě kolem 400 milionů korun žádala Kateřina Krejčířová, soud však žádost zamítl. Důkazy, které měly doložit, že Krejčířová vilu koupila ze svého, označil za nedostatečné – do případu podle soudce nevnesly nic nového. Rozsudek je pravomocný, exekutoři tak mohou začít vilu oceňovat.

Na černošickou vilu Krejčířových se vztahuje exekuce nařízená kvůli dluhu Radovana Krejčíře vůči firmě Frymis. Kateřina Krejčířová chtěla soud přesvědčit, že vila v hodnotě stovek milionů korun ani trochu nepatří jejímu manželovi – že ji koupila sama za 23 milionů korun, které dostala od Krejčířova otce. Manželka muže, který se již devět let skrývá v zahraničí, se snahou vyjmout vilu z exekuce v minulosti neuspěla u okresního soudu, Vrchní soud v Praze dnes původní verdikt potvrdil. Důkazy, které Krejčířová předložila, podle něj nevnesly do případu nic nového. Neuspěla ale ani státní zástupkyně, která žádala, aby proběhl výslech Kateřiny Krejčířové.

Protože je verdikt odvolacího soudu pravomocný, může se začít připravovat prodej vily – exekutoři budou moci objekt ocenit a přichystat dražbu. V rezidenci je tajná místnost, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i akvárium, v němž Krejčíř choval dravého žraloka. Exekutoři však pochybují, že se Krejčířovo sídlo podaří prodat. „V médiích se hovoří, že má cenu v řádech stamilionů korun a ze zkušenosti vím, že kupci na takové nemovitosti se hledají poměrně těžko. Takže je otázka, jestli se to vůbec podaří zpeněžit,“ řekl již dříve viceprezident exekutorské komory Michal Rudý.

Dluh, kvůli kterému skončila černošická vila v exekuci, vznikl kvůli jedné z Krejčířových kauz – podvodu s akciemi otrokovické teplárny. Společnost Frymis figurovala v případu jako poškozená a má nárok na odškodné 47,8 milionu korun. Ty mají exekutoři získat prodejem vily.

Radovan Krejčíř dostal loni v listopadu souhrnný trest 10,5 roku vězení, kromě podvodu s akciemi například také za více než půlmiliardový daňový únik. Krejčíř je ale již od roku 2005 na útěku. Zmizel tehdy policistům v průběhu domovní prohlídky černošické vily. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas. České úřady se od té doby neúspěšně snaží o jeho vydání. Krejčíř je momentálně v jihoafrické vazbě, tamní justice se zabývá jeho údajným angažmá v organizovaném zločinu.

Potíže s domem měl Krejčíř i v Jižní Africe

Špatnou zprávu o budoucnosti černošické vily dostal Radovan Krejčíř v den, kdy se jeho sídlo v Jihoafrické republice stalo terčem útoku. Samotný Krejčíř je ve vazbě, lupiči ale zadržovali jeho manželku a děti, zatímco sbírali kořist. Potom je nezraněné propustili, informovala jihoafrická média i policie.

Vydáno pod