Dvojice žen se soudí s českým státem o domnělý úplatek diplomatovi

Praha – Dvě ženy se od českého státu soudně domáhají 5 000 eur (zhruba 140 tisíc korun), které poskytly v roce 2005 českému honorárnímu konzulátu v Innsbrucku. Dle tvrzení žen mělo jít o úplatek, což ale tehdejší diplomat v Innsbrucku Lukas Bodner popírá. Kde peníze nakonec skončily, zatím není jasné. V první instanci soud rozhodl ve prospěch státu, ženy se ale odvolaly, jak na svém webu uvedl Radiožurnál.

Kauza údajného úplatku začala před devíti lety poté, co rakouská policie zatkla trojici Čechů v kradeném luxusním autě. Češi skončili ve vazbě a krátce před soudním procesem je měl podle jejich výpovědi navštívit konzul Bodner se svým tajemníkem Vladanem Antonovičem s nabídkou, že za peníze u soudce zařídí mírný trest.

Podle jednoho z Čechů zadržených v Rakousku měli dát 5 000 eur předem a stejnou částku později, pokud bude rozsudek mírný. Peníze na konzulát donesla přítelkyně zatčeného a tvrdí, že podle Bodnera měly být pro soudce. „Úplatek to být nemohl, nikdy jsem neuplácel. Je to v Rakousku zcela neobvyklé. Uplácení soudců a právníků? To je možné možná v Česku nebo Itálii. Ne v Rakousku,“ řekl ale Bodner.

Částku 5 000 eur přijal do úschovy tajemník konzulátu Antonovič. Ženy na to mají stvrzenku, kterou Radiožurnál vystavil na webu. Antonovič rozhlasu řekl, že peníze převzal, aby je předal Bodnerově obhájci. Přítelkyně Čechů ale tvrdí, že neexistuje žádný doklad nebo faktura, kterou by Bodner za právní služby vystavil.

Rakouský soud trojici Čechů mírnější trest neuložil, dostali tři roky vězení. Jejich přítelkyně nyní požadují peníze zpět, protože prý nevydaly žádný pokyn, jak s nimi v úschově naložit. Podle právníků České republiky se spor netýká státu, ale čistě bývalého konzula Bodnera. Syn slavného chirurga Ernsta Bodnera, který operoval prezidenta Václava Havla, dnes už post konzula nezastává.