Topolánek vylučuje korupci: „Dalíkovi uškodilo spojení se mnou“

Praha – Expremiér Mirek Topolánek vylučuje podvody, ze kterých vyšetřovatelé obviňují jeho někdejšího poradce a lobbistu Marka Dalíka. Bývalý šéf vlády se dnes před soudem zastal Dalíka v kauze údajné korupce spojené se zakázkou na transportéry Pandur. Za jejich zprostředkování pro firmu Steyr si měl Dalík říct o půlmiliardový úplatek. Podle Topolánka se jeho poradce jen stal obětí zákulisních bojů kvůli faktu, že šlo o blízké spolupracovníky. U soudu vypovídal také další účastník Dalíkových schůzek, exministr obrany Martin Barták. Také on odmítl, že by si Dalík řekl o úplatek.

Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Ten v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Podle dnešní výpovědi Topolánka se ale Dalík stal pouze terčem zákulisní hry, protože byl označován jako jeho kamarád. „Není tu nikdo, kdo by se mohl dopustit podvodu, ani kdo by tu kauzu chtěl vyšetřit,“ řekl. „Pokládám za velmi nepravděpodobné a velmi nemožné, že se ta situace vůbec mohla stát,“ dodal k obvinění Dalíka.

Topolánek byl na soud pečlivě připraven a vypovídal velmi dlouze. Nejprve zhruba hodinu popisoval vývoj nejdůležitějších armádních zakázek již od roku 2002, kam patřila i obrněná vozidla. Připomněl, že zakázku začaly připravovat a postupně schválily vlády sociálních demokratů v čele s Vladimírem Špidlou, Stanislavem Grossem i Jiřím Paroubkem. Topolánek naznačil, že už tehdy byly korupční tlaky na tehdejší politiky, aby zakázku získala firma Steyr.

Mirek Topolánek dnes podle reportéra Radiožurnálu Janka Kroupy obhajoval především sám sebe – stál za vládou, která pandury tenkrát nakoupila. A v první řadě se chtěl také zastat svého nejbližšího spolupracovníka.

I Barták úplatek vyloučil, zbrojaři prý chtěli „nasát atmosféru“

O samotných schůzkách Dalíka se zbrojaři vypovídal další bývalý vrcholný politik, exministr obrany Martin Barták, který se jich také účastnil. Uvedl, že ho zbrojaři, kteří si setkání sami vyžádali, o žádné nabídce úplatku nikdy neinformovali. Vyloučil také, že by si o něj Dalík sám řekl – právě proto, že zakázku nemohl ovlivnit. Na to poukazuje i žalobce a přičítá tento fakt Dalíkovi k tíži.

Účel setkání byl však podle Bartáka jiný než podplatit premiérova spolupracovníka: „Chtěli najít někoho, kdo má blízko k představitelům nejvyšší české exekutivy, získat informace a nasát atmosféru.“ Exministr u soudu dodal, že podobné schůzky při vyjednávání o zbrojních zakázkách nebyly výjimečné.

Před soudem hovořil také zbrojař Michal Smrž. Ten byl subdodavatelem zakázky, protože vyráběl do obrněných aut munici. Řekl, že Dalíka prý osobně nezná a nevěděl ani o jeho údajném korupčním jednání.

Přímá korupce, nebo pokus? Dalíkovi hrozí čtyři až dvanáct let vězení

Předsedkyně trestního senátu Veronika Čeplová na začátku dnešního jednání Dalíka upozornila, že může být při hlavním líčení obvinění z trestného činu pokusu o podvod překvalifikováno. V horším případě pro lobbistu by soud mohl případ posuzovat jako přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V lepším případě jako nepřímé úplatkářství, za které hrozí až čtyři roky. Nyní někdejšímu poradci Topolánka hrozí deset let.

Dalík se dnes mimo jiné musel vyjádřit ke svým současným aktivitám. Řekl, že působí jako developer, že spolupracuje s firmou pronajímající lodě, zabývá se prodejem a nákupem uměleckých děl a že je spolumajitelem tenisového areálu s hotelem a restaurací u Prahy.

Hlavní líčení dnes neskončí. Soud již oznámil, že bude pokračovat 4. září výpovědí slovenského lobbisty Miroslava Výboha nebo bývalého ministra Alexandra Vondry (ODS). Výpovědi dalších svědků ze zahraničí by měla soudkyně pouze číst, ale jedná se i o tom, že by vypovídali přes videokonferenční hovor.