Výkupy kovů i sociální bydlení: Svaz obcí chce rychlé řešení

Praha – Zavést celostátně opatření, která zatím fungují v některých problémových oblastech, chce Svaz měst a obcí. Připravil proto i petici, kterou chce krátce po komunálních volbách předat vládě a parlamentu. Chce, aby exekutiva a zákonodárci připravili právní prostor například pro zpřísnění výkupu kovů – a tím omezení jejich krádeží – nebo řešení problémů se sociálním bydlením. Podpisová akce potrvá do 10. října, kdy současně začnou starostové obhajovat své funkce. O deset dnů později předá vedení svazu petici vládě.

Petice se týká šesti okruhů – vymahatelnosti práva, přestupků, výkupu kovů, sociálního bydlení, dávek a zaměstnanosti. Konkrétně chce Svaz měst a obcí, aby soudy pracovaly rychleji, důsledněji postihovaly trestné činy a také mohly za opakované přestupky posílat do vězení – k tomu ovšem bude nutné také dokončit centrální registr přestupků. „Rozevírají se nůžky mezi těmi, kteří chtějí žít poctivě, a mezi těmi, kteří systém zneužívají. Rychlé řešení má i výchovný efekt,“ uvedl místopředseda svazu a chomutovský primátor Jan Mareš. Vyplácení dávek by potom mělo být motivační. Svaz žádá třeba znovuzavedení veřejné služby, díky níž by si mohli lidé bez práce přivydělat.

Změny pravidel výkupu kovů by potom znemožnily jednotlivcům, kteří nepodnikají, nosit kovové předměty do sběru. Prodávat by je mohli pouze podnikatelé, kteří by navíc dostávali platbu výhradně bezhotovostně. Důsledkem, který svaz obcí očekává, má být pokles krádeží kovů.

Ilustrační foto
Zdroj: Kurc David/ČTK

Svaz měst a obcí poukázal, že stát dokázal lokálně vyřešit vyhrocené situace, celostátně se jí to však nedaří a podle Jiránka se situace zhoršuje. „Do měst a obcí, které se nejhlasitěji ozývají, vyjedou dva tři ministři. Ostatní starostové pak říkají, že je dobře, že se třeba na Šluknovsku problémy řeší – proč ale ne u nich?“ podotkl předseda svazu Dan Jiránek.

Stát zatím obce v problematice, které se petice týká, příliš nepodporoval. Naopak: Když se města na Karvinsku pokusila vyhláškou zakázat výkup kovů a staré kovové předměty pouze bezplatně odebírat na svých sběrných dvorech, ostrouhaly. Ministerstvo vnitra radnicím vzkázalo, že nemají právo výkupy takto zakázat. Podle starosty Velkého Oseku Pavla Drahovzala přitom krádeží kovových materiálů přibývá. Předloni jich v ČR bylo 11 080 se škodou skoro 455 milionů korun, loni 11 786 se škodou 509 milionů, uvedl Drahovzal.

Svaz zastřešuje přes 2 500 měst a obcí. V nich žije kolem osmi milionů lidí.

Vydáno pod