SÚKL vytáhl do boje proti farmaceutické lobby

Praha - Ministerstvo zdravotnictví hodlá přitvrdit v postihu farmaceutických firem za příliš štědrou motivaci lékařů, aby předepisovali právě jejich medikamenty. Stát totiž v posledních letech prakticky přestal farmaceutickou lobby postihovat. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za poslední tři roky pokutoval jedinou společnost. Ministerstvo ale uznává, že problém z českého lékařského prostředí nezmizel. Úředníci SÚKL letos začali šetřit už tři nové případy.

Události: Přísnější dohled nad farmaceutickými firmami (zdroj: ČT24)

V květnu 2008 si desítky českých lékařů užívaly luxusní dovolenou v egyptském letovisku Šarm aš-Šajchu za peníze farmaceutické firmy Actavis. Firma kvůli tomu dostala v únoru 2011 pokutu 750 tisíc korun. Od té doby ale byla za podobné praktiky potrestána jediná firma. „Nebyla taková vůle ten problém řešit,“ míní současný ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta, který je ve funkci půl roku.

Ministerstvo zdravotnictví teď ale tvrdí, že boj proti štědrému motivování lékařů je od letoška jeho prioritou. „Současné vedení SÚKL navýší pracovní úvazky a bude řešit oblasti, které je skutečně třeba řešit,“ říká náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová. Úředníci SÚKL letos začali šetřit už tři nové případy, při nichž mohlo k podobným praktikám farmaceutických firem dojít. Jejich jména ale zveřejní až po případném udělení pokut.

Lékařská komora upozorňuje, že se lékaři musí při předepisování léků řídit výhradně svým svědomím a znalostmi. „Lékař musí být v rozhodování o léčbě pacienta naprosto nezávislý a vždy musí být na prvním místě prospěch pacienta,“ tvrdí prezident komory Milan Kubek.

Německo potírá farmaceutickou lobby velmi tvrdě

U našich západních sousedů padají za manipulaci farmaceutickými firmami tvrdé tresty. Před čtyřmi lety poslal soud na rok do vězení nepodmíněně dva lékaře, kteří přijali od výrobců léčiv úplatky. Před měsícem pak podvodům v ordinacích vyhlásilo válku samostatně Bavorsko. Lékaři, kteří se nechají při vypisování receptu ovlivnit třeba luxusní dovolenou, mají jít do vězení až na pět let.

Dosavadní největší hříšník? Abbott Laboratories

Za příliš štědré dary českým lékařům byla v posledních třech letech potrestaná jen firma Abbott Laboratories, která je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů léků na český trh. Stát jí udělil dvě pokuty v celkové výši 300 tisíc korun. První pokutu dostala loni v listopadu za to, že při propagaci svého léku pořádala pro lékaře příliš štědrý večírek s vystoupením známých českých umělců.

Druhou pokutu pak stát udělil Abbott Laboratories za to, že zaplatila jednomu z lékařů taxi z Plzně do 614 kilometrů vzdálené tatranské osady Podbanské. Za cestu taxislužby tam a zpět utratila více než 15 tisíc korun. Ani proti jedné z pokut se firma neodvolala. „Identifikovali jsme činnosti, kde bychom mohli zlepšit náš program etických zásad,“ uvedla tehdy firma v prohlášení.

Vydáno pod