Nový H-System? Policie prošetřuje podivný krach stavební firmy

Praha – Žalobci dali policistům pokyn, aby pečlivě prošetřili okolnosti pádu stavební firmy EDC Group. Po společnosti zůstalo přes padesát věřitelů. Podle těch, kteří přišli o životní úspory, jde o podvod. Vadí jim, že bývalý šéf firmy začal okamžitě podnikat pod hlavičkou nové společnosti.

Firma EDC Group nabízela levné dřevostavby na míru po celém Česku. Před dvěma lety ale náhle ukončila činnost bez toho, aby některým klientům domy dostavěla. „Získat něco od té společnosti už je nemožné. Není tam žádný majetek, žádné peníze,“ říká bývalý klient EDC Group Jaroslav Šotkovský. „Je to nespravedlnost, že nemáme žádnou ochranu,“ dodává další z klientů Anna Rezlerová.

Do hry se teď vložilo státní zastupitelství, které zaúkolovalo policii, aby detailně prověřila hospodaření firmy a zjistila, zda nejde o trestný čin. „Platí, že řádný hospodář se ke svému majetku chová svědomitě a zodpovědně nejen tak, aby zabraňoval možnému vzniku škody,“ uvedla státní zástupkyně Vendula Skrášková.

„Vše jsme dělali s péčí řádného hospodáře. Byla proti nám na internetu štvavá kampaň a padly nám zakázky,“ vysvětluje krach firmy její bývalý šéf Luděk Vondruš.

Bývalý šéf firmy EDC Group Luděk Vondrouš
Zdroj: ČT24

Šéf padlé firmy se pustil do dalšího podnikání

Klientům vadí, že v době, kdy se firma dostala do problémů, začal její bývalý šéf podnikat v jiných firmách s podobným předmětem podnikání. „Připadá mi zvláštní, že je mu to umožněno,“ pozastavuje se Rezlerová.

Firma EDC Group nedluží jenom klientům, ale také státu a zdravotním pojišťovnám. Sám exšéf firmy tvrdí, že je téměř nemajetný. Klienti se kvůli krachu stavební firmy zadlužili dvakrát. Splácejí hypotéku a museli si vzít další úvěr, aby své domy svépomocí dostavěli.

Staré známé kauzy - Lidové domky a H-System

Téměř v prázdné skořápky se v Česku proměnily také další projekty takzvaně levného bydlení. Například klienti projektu Lidové domky nemají ani peníze ani hrubou stavbu. „Člověk místo aby si užil život, tak splácí něco, co v životě mít nebude,“ říká poškozená klientka.

Jen minimum peněz zatím dostala zpět také tisícovka klientů zkrachovalého H-Systemu.  Zmizela i většina původního majetku jeho zakladatele Smetky. Vyšetřování krachu stavebních firem trvá většinou několik let a v případě H-Systemu se jeho konce někteří klienti ani nedožili.

Další podivný krach stavební firmy (zdroj: ČT24)