Ne všechny školní pomůcky jsou bez rizika

Praha - Sdružení Arnika se pustilo do kontroly školních pomůcek pro děti, při ní se zaměřilo na množství ftalátů v použitých materiálech. Jde o látky, které slouží jako změkčovadla plastů a při příliš vysoké koncentraci mohou ohrozit fungování ledvin a jater. Rovněž zvyšují riziko astmatu a alergií. Sítem nastaveným Arnikou neprošly dva penály, podle koordinátorky projektu „Máme právo vědět“ Karolíny Brabcové by rodiče neměli kupovat hlavně výrobky z PVC.

„Testovali jsme především materiály z PVC, dnes se ale na trhu objevují různé materiály. Nejkritičtější je právě PVC, kam se dávají změkčovadla. Neprošly dva penály – Transformers a 21st Century,“ uvedla koordinátorka projektu Karolína Brabcová pro ČT. Doplnila, že obsahovaly až dvousetnásobek ftalátů nad hranicí povoleného množství pro hračky a pomůcky určené dětem. Penál Transformers - Optimus Prime je navíc imitací značkového výrobku. Značkový penál z PVC není.

Při nákupu školních pomůcek by rodiče měly kontrolovat označení plastů, z nichž je artikl vyroben. Mají sledovat, zda je vyroben z PVC, který je obtížný také zpracovat po využití. Množství pomůcek z tohoto materiálu se vyskytuje zhruba v deseti procentech, zatímco ještě před několika lety to byla asi polovina výrobků, uvedla Brabcová.

Penál s vysokým obsahem ftalátů
Zdroj: ČT24

Protože se školní pomůcky pohybují na hraně zákona o věcech určených k péči o děti, necílí na ně kontrolní inspekce tak zaměřeně. Karolína Brabcová ale upozorňuje, že je děti používají zcela běžně a že by pod tento zákon spadat měly. Arnika se proto chystá podat podnět České obchodní inspekci, aby školní pomůcky kontrolovala stejně jako hračky.

Ftaláty obsahuje celá řada věcí běžného použití, třeba podlahové krytiny. „Ta expozice je z mnoha zdrojů, my dodnes nevíme, co to v budoucnu může u dnešních dětí způsobit,“ uvedla Brabcová. Podotkla, že Evropská unie postupně zakazuje používání ftalátů při výrobě užitkových produktů.

Společnost Arnika testovala 13 školních pomůcek - 3 penály, 3 gumy, pouzdro na tužky, pastelky, fixy a další pomůcky. Z toho neprošly 2 zmíněné penály a jedna vnitřní folie na blok jednoho z penálů.