Kauza Homolka: Ve vazbě skončil další obviněný kvůli napadení svědka

Praha – Soud poslal do vazby dalšího obviněného v kauze údajného tunelování Nemocnice Na Homolce. Exšéf představenstva firmy Holte Medical skončil za mřížemi kvůli tomu, že fyzicky napadl jednoho ze svědků. Už dříve skončil ve vazbě také bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Skupina podle policie připravila státní nemocnici pomocí zmanipulované zakázky o téměř 60 milionů korun.

Kauza Homolka: Ve vazbě skončil další obviněný kvůli napadení svědka (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel nemocnice na Homolce Vladimír Dbalý měl být jediným, kdo skončí ve vazbě. Kauza ale dostala dramatickou zápletku. Další obviněný Petr Kutil se totiž v minulých týdnech vydal vyřídit si účty s jedním ze svědků. „Pan Kutil zaútočil na jednoho svědka a ovlivňoval tímto způsobem jeho výpověď,“ poznamenala Lenka Mrázková, mluvčí Okresního soudu pro Prahu západ.

Napadeným byl svědek, který policii pomáhal rozkrýt celou skupinu a v budoucnu měl podat další informace o Kutilově roli při vyvádění peněz z nadhodnocené zakázky na digitalizaci chorobopisů. „Jelikož se jeden z obviněných snažil ovlivňovat budoucí výpověď svědka, podal státní zástupce návrh na vzetí do vazby,“ uvedla vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Soud nakonec Petra Kutila do vazby poslal. Ten si podal stížnost, kterou bude řešit Krajský soud v Praze. Kutila hájí bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, který od začátku odmítá kauzu komentovat. 

Kutil byl ve vedoucích pozicích dceřiné společnosti Nemocnice Na Homolce - Holte medical v době, kdy podle auditu ministerstva zdravotnictví sloužila k vyvádění peněz z nemocnice. „Dal jsem jasný příkaz panu řediteli Šetlíkovi, aby tyto firmy byly zrušeny,“ reagoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Podezřelá firma sloužící zřejmě k vyvádění peněz stále existuje

Firma ale dosud existuje. Nemocnice navíc stále spolupracuje i s hlavní účetní firmou Bialešová s. r. o., kterou vede Emile Bailešová. Ta v minulosti spolu s Michalem Toběrným a Petrem Kutilem seděla ve zmíněné firmě Holte Medical. Policie provedla ve firmě razii ihned po zatčení bývalého ředitele nemocnice. „Ředitel Nemocnice Na Homolce neshledal jediné pochybení společnosti Bialešová, s. r. o.,“ stojí v prohlášení Nemocnice Na Homolce (více čtěte zde).

Policie v souvislosti s Homolkou vyšetřuje asi desítku podezřelých zakázek. „Stále hrozí, že podstatná část peněz z Homolky uniká. Jde o potenciálně desítky milionů korun, a to je věc, kterou chceme zastavit,“ uvedl ředitel Transparency International ČR David Ondráčka. Policisté proto nevylučují, že obviní i další lidi.

Vydáno pod