Za spálení novorozence dostala žena 16letý trest

Dolní Kralovice/Praha – Na šestnáct let poslal Krajský soud v Praze do vězení ženu, která podle verdiktu zavraždila své čerstvě narozené dítě a spálila ho. Třiadvacetiletá žena z Vraždových Lhotic, místní části Dolních Kralovic na Benešovsku, se může proti rozsudku odvolat, zatím není pravomocný.

Policie se začala zabývat okolnostmi porodu po upozornění gynekologa, k němuž přišla mladá žena krátce po porodu a vraždě na prohlídku. V domě, kde žila, však nalezli kriminalisté pouze drobné stopy krve a nakonec také malé zbytky kostí. Protože žena nevypovídala ani policistům ani před soudem, vycházel ten především ze znaleckých posudků. Z nich vyplynulo, že se dítě muselo narodit živé, a žena ho tak zavraždila. Svědčily o tom malé krevní stopy nalezené na místě činu. „Pokud by se dítě narodilo mrtvé, nevyvinula by obžalovaná snahu o zakrytí stop náročným roztápěním kotle a několikahodinovým spálením těla novorozence a rovněž by neuváděla nepravdivé informace lékaři či svým spolupracovníkům o osudu dítěte,“ vysvětlil soudce Ivo Zelinka.

Nepodařilo se prokázat, jak žena z Vraždových Lhotic dítě zabila – zda tak učinila ještě než ho hodila do kotle, čímž se chtěla pouze zbavit stop, anebo ho do plamenů hodila ještě živé. Protože soud neměl žádné důkazy, ženu potrestal, jako by ho nejprve zabila a potom teprve spálila mrtvé tělo. Kdyby se byl prokázal opak, hrozil by ženě ještě přísnější trest za brutální a trýznivou vraždu.

Státní zástupkyně Miloslava Zagarová byla s rozsudkem spokojena a vzdala se lhůty pro případné odvolání. Advokát Jan Camrda si naopak lhůtu pro odvolání ponechal. Při závěrečné řeči však požadoval buď zproštění obžaloby, nebo překvalifikování vraždy na vraždu novorozeného dítěte matkou s případným mírnějším trestem.