Obrana se dohodla s Aerem na prodeji letounů L-159 do Iráku

Praha - Ministerstvo obrany se dohodlo s Aerem Vodochody na prodeji letounů L-159 do Iráku. Iráčané dostanou celkem 15 bitevníků v celkové ceně 750 milionů korun. Vzhledem k předchozí smlouvě s Američany se tak podařilo „zbavit“ všech nepotřebných L-159, které česká armáda má. Za oba obchody ministerstvo, respektive stát, dostane zhruba jednu miliardu korun.

Obrana se dohodla s Aerem na prodeji letounů L-159 do Iráku (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo navíc ušetří desítky milionů korun za uložení a servis nepotřebných bitevníků a v neposlední řadě český průmysl má možnost získat další kladné reference na světových trzích,“ prohlásil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). 

Neznamená to ale, že je obchod úplně ukončen, neboť pro celou akci je ještě potřeba souhlasu vlády i garance plateb ze strany Iráku. „Projektu velmi věříme a považujeme ho za vysoce pravděpodobný, ale nemůžeme prohlásit, že by byl hotový,“ dodal Marek Dospiva z Penty Investment, jíž Aero Vodochody patří. 

  • z 15 bitevníků je 4 tzv. živých (armáda je používá), 11 je uložených, z toho jsou 4 v kompletním stavu a zbytek nezkompletovaný

Prodej bitevníků by měl nyní jít do resortního a poté meziresortního připomínkového řízení. Česko také musí požádat o souhlas s vývozem USA, Itálii a Velkou Británii, odkud pochází část použitých technologií. Potřebné kupní smlouvy by tak mohly být podepsány na konci září. První stroje by pak Irák dostal v řádu týdnů, a to nejprve čtyři provozuschopná letadla. Další letouny musí být nejprve zprovozněny, což bude otázka několika měsíců.

Letadla do Iráku musí ze zákona dodat firma s patřičnou licencí, v tomto případě Aero Vodochody. Firma by od armády měla odkoupit letadla, zbraňový systém Plamen a lehký kulomet, sama společnost pak zajistí dodávku munice, výcvik pilotů, náhradní díly nebo přepravu letadel.

Armáda, respektive ministerstvo obrany se snaží nepotřebné letouny prodat dlouhodobě. V červenci se mu podařilo uzavřít smlouvu, na základě které Aero Vodochody prodá letadla americké společnosti Draken International. Američané by měli za 14 letounů zaplatit 220 až 250 milionů korun, částka bude zpřesněna poté, co budou zakonzervované stroje prohlédnuty. Ministerstvo obrany předpokládá, že Američané dostanou první stroje na přelomu let 2015 a 2016.