Klienti H-Systemu možná nemusí opustit domy, které sami dostavěli

Praha - Část klientů zkrachovalého H-Systemu dostala dnes u soudu naději, že nebudou muset opustit domy, které si svépomocí dostavěli. Bývalý konkursní správce totiž ve své výpovědi potvrdil, že členům stavebního družstva Svatopluk umožnil některé domy dostavět. Konečný verdikt ale padne až na konci roku.

Bývalý konkurzní správce H-Systemu Karel Kudláček dnes u soudu potvrdil, že dal klientům firmy v roce 1999 souhlas k tomu, aby si byty dostavěli z vlastních prostředků. Důvodem podle něj bylo to, že nemovitosti byly ve špatném stavu a hrozilo jejich zřícení. „Pokud se majetek nechá dál v tomto stavu, dojde k jeho znehodnocení, bude výhodnější, aby se ve stavbě pokračovalo,“ uvedl.

„Ta věc byla specifická, zvláštní, náročná, složitá. Neměl jsem k dispozici žádné doklady, informace jsem měl jen z veřejných zdrojů,“ uvedl ke krachu firmy. Ve funkci konkursního správce H-Systemu působil od listopadu 1998 do ledna 2000, následně jej nahradil Josef Monsport.

S postupem klientů ze Stavebního bytového družstva Svatopluk, kteří dnes byli u soudu, ale dlouhodobě nesouhlasí další část klientů ze sdružení Maják. Tvrdí, že poškozují ostatní věřitele a jsou spojeni s odsouzeným Petrem Smetkou. Nynější konkursní správce Monsport chce, aby se vystěhovalo celkem 56 rodin ze Stavebního bytového družstva Svatopluk. Nemovitosti plánuje zpeněžit a tuto částku rozdělit mezi všechny podvedené klienty H-Systemu - tedy i ty, kteří si nemovitosti nedostavěli.

U soudu s klienty H-Systemu vypovídal bývalý konkursní správce (zdroj: ČT24)

Soudkyně Nataša Reichlová dnes jako důkaz přečetla dvě desítky nájemních smluv mezi bytovým družstvem Svatopluk a nájemníky bytů, kteří v řízení mají postavení vedlejších účastníků. Monsportova právnička Jana Mrázová však platnost těchto nájemních smluv zpochybnila. Poukázala na to, že v době uzavření smluv mohl s nemovitostmi nakládat pouze konkursní správce, nikoliv družstvo. Smlouvy prý navíc za družstvo podepisovali buď již bývalí, nebo teprve budoucí činovníci. A některé ze smluv byly údajně uzavřeny pouze na dobu určitou, takže nájem skončil už před lety.

Pražský městský soud v kauze rozhodl již loni v lednu, když bytovému družstvu nařídil vyklizení bytů a jejich předání Monsportovi. Vrchní soud v Praze ale později verdikt zrušil a nařídil případ znovu projednat.

Případ H-System je jedna z největších a nejznámějších podvodných kauz v novodobé historii Česka. Počátkem 90. let do H-Systemu investovali lidé, kteří si chtěli pořídit nové bydlení, slíbených domů se však většinou nedočkali. Po Klausově amnestii se justice přestala zabývat podílem tří aktérů případu - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy. Už dříve dostal dvanáctiletý trest vězení šéf H-Systemu Petr Smetka, na nějž amnestie nedopadla. V kauze H-System přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun.