Proč ničíme naše industriální stopy? Téma ostravské konference

Ostrava - Areál Dolní oblast Vítkovice v Ostravě je v Česku unikátním příkladem záchrany a využití industriálních památek. Právě tam se sešla konference Industriální stopy. Architekti, developeři, historici, stavitelé, manažeři i státní úředníci z bývalého východního bloku budou čtvrt století po pádu komunismu vymýšlet strategii na záchranu tisíců chátrajících průmyslových památek.

Záchrana industriálních památek (zdroj: ČT24)

Platforma Industriální stopy zaměřila letošní konferenci na země bývalého sovětského bloku, protože ve vztahu k průmyslovému dědictví jsou na tom podobně jako Česko. Ve 20. století prošly podobným vývojem, změnami režimů i vlastnických vztahů. Proč si boříme, co si jinde chrání? To je téma, o kterém se budou delegáti bavit a poukazovat na přístup některých západních zemí jako Velké Británie, Německa nebo Francie.

„V těchto zemích byly v minulosti stále jasné vlastnické vztahy továren a průmyslových podniků, měly vždy konkrétního vlastníka, který se staral. Současný stav industriálního odkazu u nás odráží ne vždy úspěšné privatizace po roce 1989, které přivedly mnohé cenné doklady minulosti na hranici zkázy,“ uvedl Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury Českého vysokého učení technického.

Zdůraznil, že v republice jsou tisíce cenných objektů, které čekají na záchranu a využití. „Chceme, abychom se znovu naučili s těmito hodnotami zacházet, nezatratili je, nebořili, ale chránili je tak, aby byly využívané a nebyly zátěží,“ shrnul Fragner.

Hnutí za záchranu průmyslového dědictví Industriální stopy se zformovalo v roce 2001, od té doby pravidelně pořádá na toto téma konference, výstavy a jiné akce. Setkání je otevřeno odborníků i všem zájemcům. Z české strany tam budou hovořit například zástupci některých ministerstev nebo Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest.