Zeman popřál SPO úspěch a snesla se na něj kritika

Praha – Účast prezidenta Miloše Zemana na dnešním oficiálním zahájení předvolební kampaně Strany práv občanů (SPO) vyvolala kritiku politiků. Zeman jako čestný předseda popřál straně hodně štěstí do komunálních a senátních voleb. Podle oponentů tím dokázal, že se nechová nadstranicky. SPO měla ještě před několika měsíci v názvu i Zemanovo jméno.

Zeman popřál SPO úspěch a snesla se na něj kritika (zdroj: ČT24)

„Přišel jsem, abych vám v kampani a volbách popřál mnoho úspěchů,“ řekl Zeman. Zároveň uvedl, že „i prohra může být důstojná“. „Pane prezidente, vyjadřuji velké poděkování za tvoji účast tady, neberu to jako politiku, beru to jako morální souznění,“ komentoval Zemanovu návštěvu šéf strany Jan Veleba.

  • Zeman oslaví za měsíc kulaté jubileum - bude mu 70 let. Delegáti z Brna mu proto nechali vyrobit specialitu - masitý dort. 

Zeman členům a kandidátům strany řekl, že důležité je, co politik udělá. Špatné podle jeho slov je, když politik pouze slibuje. Strana by si dle něj neměla nic dělat z prohraných loňských voleb do sněmovny a popřál jí štěstí v „reparátu“ za čtyři roky. „I žák, který u jedné zkoušky propadl, může být nositelem Nobelovy ceny. Ale dá to práci,“ řekl Zeman s tím, že i Albert Einstein u některé zkoušky neuspěl.

Na Zemanovu hlavu se kvůli jeho vystoupení snesla kritika, a to jak z řad koalice, tak i opozice.

  • Jiří Dolejš (KSČM): „Nepochybně je to podpora ve volební kampani, takže jestli sliboval nadstranickost, tak to nedodržel.“
  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): „Prezident by měl každopádně být nadstranický. Za KDU-ČSL musím říct, že my ho na start svojí kampaně nepozveme.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09): „Těžko panu prezidentu zakázat, aby dával najevo své politické sympatie k té, či oné straně. Já pana prezidenta Straně práv občanů srdečně přeji.“
  • Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Straně práv občanů ani takovéto prohlášení prezidenta nepomůže.“

Zeman ale s kritikou nesouhlasí. „Je to stejná logika, jako kdyby říkali, že nemám jezdit například do Lán nebo na Vysočinu,“ reagoval Zeman.

  • S politickými stranami v minulosti sympatizovali oba někdejší prezidenti - Václav Havel se Stranou zelených, Václav Klaus s ODS. Podle politologů ale ani jeden z nich strany nepodporoval přímo na startu předvolebních kampaní nebo v jejich průběhu.

SPO má 2 330 členů, po neúspěchu ve sněmovních volbách ji opustilo 700 lidí. Do senátních voleb na podzim vyšle devět kandidátů. Kromě bývalého šéfa slušovického družstva Františka Čuby se rozhodla nominovat mimo jiné také nynějšího senátora Petra Guzianu, který v dubnu opustil ČSSD, a bývalého senátora za sociální demokracii Miroslava Coufala.