Sobotka: Sankce na chování Ruska nic nezměnily

Praha – Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) sankce vůči Rusku kvůli postupu v krizi na Ukrajině mnoho nepřinesly. Řekl to v Otázkách Václava Moravce (OVM) v souvislosti s postojem Česka na včerejším summitu EU, který se dohodl na dalším přitvrzení protiruských sankcí. Konkrétní návrhy ale zatím nepadly. Unijní diplomaté mají nyní navrhnout další postup v této věci a Česko si vyhradilo právo s částí návrhu nesouhlasit, pokud by znamenal například velké hospodářské škody.

„Sankce mají přirozeně dopad na ruskou ekonomiku, o tom nejsou žádné pochybnosti. Na chování Ruska na východě Ukrajiny bohužel ale nezměnily vůbec nic,“ prohlásil Sobotka.

Premiér podle svých slov nechtěl podepisovat „bianco šek“, když navíc evropská osmadvacítka ještě ani nezhodnotila, jaký efekt mělo minulé kolo postihů Ruska. Návrh nových sankcí by měl být připraven v pondělí, Sobotka jej chce probrat na jednání vlády, které bude ve středu. Podobně zdrženlivý postoj jako Česko zaujaly i další země – Slovensko, Rakousko, Maďarsko a Itálie. „Chceme objektivně posoudit dopady na ČR a dopady na EU a stejně jako ostatní země předpokládám, že uplatníme určité připomínky,“ doplnil Sobotka.

Se Sobotkou ale nesouhlasí šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. „Tu výhradu, že si rozmyslíme, jestli se připojíme k sankcím podle toho, jestli nás to bude bolet nebo ne, musím zásadně odmítnout,“ reagoval Bělobrádek. „Cestou sankcí jít musíme, nemůžeme se chovat, jako se chovaly západní mocnosti před Mnichovem a po Mnichovu,“ dodal.

Sobotkovo vystoupení na summitu se nelíbí ani ODS – místopředseda strany Martin Kupka napsal na Facebooku, že ze Sobotky museli mít v Kremlu radost. „Pan premiér neustále mění své názory, jeho zpochybňování sankcí vůči Rusku nás staví do role nespolehlivého partnera nejen v EU, ale i v NATO,“ napsal Kupka. „Nezbývá nic jiného než stoprocentní solidarita s tím, na koho se útočí,“ myslí si šéf opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Postup Ruska označil Sobotka za invazi

Podle Sobotky je jedinou cestou z krize realizace mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. „V zájmu Evropy je, aby byl ukrajinský konflikt co nejdříve ukončen. Evropa by měla činit takové kroky, které to podpoří,“ řekl dále v pořadu Sobotka s tím, že situace má pouze diplomatické řešení. „Není možné reagovat vojensky, my nemůžeme žádným způsobem vojensky zasahovat, ani jako EU, ani jako NATO, to by vedlo ke strašlivému konfliktu,“ prohlásil. 

Sobotka také vyjádřil zklamání ze summitu v Minsku, který podle něj nepřinesl žádné výsledky. „Bohužel na jedné straně probíhala jednání a současně pokračovala invaze ruské vojenské techniky a také ruských vojáků na východ Ukrajiny. To znamená, zdá se, že diplomatická jednání zatím nedosáhla očekávaného efektu,“ řekl ministerský předseda.

Sobotka zároveň podotkl, že je potřeba dospět k politickému konsensu – Evropa i Spojené státy podle Sobotky potřebují dohodu s Ruskem, pokud chtějí společně řešit ohniska napětí ve světě, a také proto, že Rusko z východní hranice EU prostě nezmizí.

  • Evropská unie kvůli ruské anexi Krymu a vývoji na východě Ukrajiny zmrazila majetek a zakázala vstup skoro stovce osob a několika firmám. V létě byl přijat první balíček hospodářských sankcí, omezující ruský přístup na finanční trhy či export techniky potřebné pro těžbu ropy a zemního plynu ve složitých podmínkách.