Dospělí se u nás očkováním nezabývají

Praha – Dospělí lidé v ČR se do očkování nad rámec povinnosti nijak nehrnou, povinná je pouze protitetanová injekce. Doporučenou vakcinaci už ale absolvuje jen část. Nárůst zájmu zaznamenaly pouze dvě vakcíny – proti klíšťové encefalitidě a chřipce. A i na ně se lidé většinou odhodlají přijít až v okamžiku, kdy jim pojišťovna nabídne příspěvek.

Starosti o očkování mají především rodiče dětí do dvou let. S postupem věku ale nutnost opadá a v dospělosti zbývá pouze očkování proti tetanu. Někteří lékaři si ale musí lidi aktivně zvát, vakcínu proti tetanu nemá velká část dospělých, protilátky v těle vydrží kolem patnácti let. Lidé ale na očkování nemyslí.

Tetanus by si měli podle lékařů hlídat. Už kvůli tomu, že může začít jen drobným zraněním, ale v nejzávažnějších případech skončit i smrtí. Ochromí svalstvo včetně dýchání a člověk umírá udušením za plného vědomí. Kvůli proočkovanosti populace se ale podobný případ léta neobjevil. Jinak je ale tomu s černým kašlem, kterého zaznamenali za první půlku roku téměř 1 500 případů.

Lidé v ČR očkování příliš neřeší (zdroj: ČT24)