Prvňáků je více než loni, Zeman jim popřál tablet od rodičů

Praha – Prázdniny jsou za námi. Po dvou měsících volna usedají školáci znovu do lavic. Těch, kteří se vydají do školy vůbec poprvé, letos přibylo. Prvňáčků je 115 tisíc, skoro o čtyři tisíce více než loni. Prezident Miloš Zeman je ubezpečil, že dny her pro ně neskončily nástupem do školy a že si ve škole budou hrát možná ještě lépe než doma. Taky jim popřál, ať od rodičů dostanou tablety, a nemusí tak tahat těžké učebnice v aktovkách.

Přivítat některé prvňáčky přijel do Základní školy Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech i prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou. „Na zahájení školního roku se říká obvykle několik zdánlivých pravd. Například, že všichni se po prázdninách těšíme do školy a hrozně rádi vstáváme,“ zažertoval na úvod. Připomněl také, že Marcel Chládek má v plánu posunout začátek školy na devátou hodinu. „Jsem zvědav, zda se mu to povede,“ podotkl prezident za nadšeného potlesku a přitakávání dětí.

Premiérově do lavic usedne 115 tisíc prvňáčků, což je oproti loňsku nárůst o více než čtyři tisíce. Pořídit výbavu pro prvňáka přitom není vůbec levná záležitost. Školní potřeby podražily oproti minulému roku o pět procent a rodiče si tak musí připravit zhruba čtyři tisíce korun. Řada z nich ale nechává nákupy na začátek září, kdy řada obchodníků přichází se slevami. Díky tomu je možné ušetřit až třetinu.

Prezident Miloš Zeman:

„Milí prvňáci, neobávejte se, že den her skončil nástupem do školy. Budete si tady hrát stejně jako doma a možná lépe (…) Doufám, že vám rodiče koupí tablety, a pokud se tak stane, nebudete muset tahat těžké tašky s učebnicemi, protože všechno, co budete potřebovat, budete mít v tabletech.“

Ilustrační foto
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD) chce letošní školní rok více propojit české školství se sportem. Nový školní rok tak dnes zahájil na Sportovní soukromé základní škole v Litvínově. Chládek zde zdůraznil, že Ministerstvo školství bude v letošním školním roce testovat jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Řada žáků totiž podle šéfa resortu Marcela Chládka nemá na to, aby dokončili středoškolské vzdělání a líp se uplatnili na učilištích. Společné testy by měly platit od roku 2016.

  • Marcel Chládek: „Kvalita základních škol je velice roztříštěná. Řada jejich absolventů nemá na to, aby dosáhla úplného středního vzdělání. Na škole se trápí a při maturitě zjistí, že ji stejně nezvládnou,“ řekl Chládek. Podle něho je na státu, aby stanovil minimum nutné pro studium na střední škole."

Za přibližně dva měsíce budou mít školáci první volno. Podzimní prázdniny jsou naplánovány na pondělí 27. října a středu 29. října. Dohromady s víkendem a státním svátkem připadajícím na 28. října to pro děti znamená pět dní volna. Před Vánoci půjdou děti do školy naposledy v pátek 19. prosince a vrátí se do nich až v pondělí 5. ledna 2015. První pololetí skončí ve čtvrtek 29. ledna, přičemž na pátek jsou pak naplánovány pololetní prázdniny. Na ty bude navazovat šest týdenních termínů jarních prázdnin rozdělených podle bývalých okresů. Ve čtvrtek a pátek 2. a 3. dubna budou mít školáci velikonoční prázdniny. Školní rok skončí 30. června 2015.

Ne všechny české děti ale zahájily školní rok v lavicích tuzemských škol. Před základní školou v rakouském Drasenhofenu dnes ráno zněla i čeština. Z tamních 60 žáků jich 23 dojíždí z druhé strany hranice, tedy z moravského pohraničí. Do rakouské školy v Drasenhofenu chodí české děti už od roku 1992, kdy ji žáci z Česka zachránili před zavřením. Rakouských dětí totiž ubývalo a hrozilo, že škola bude muset omezit kapacitu. Začátky nebyly jednoduché – děti si musely kvůli dojíždění do školy vyřídit pas, školnímu autobusu pak starosta vyjednal přednost na hraničním přechodu. Vstup do schengenského prostoru dnes dětem dojíždění výrazně usnadnil. Přesto ten největší úkol, tedy osvojit si němčinu, stále leží na nich.

Za nákup školních potřeb letos Češi utratí několik miliard korun. Některé rodiny se kvůli tomu i zadluží. Podle průzkumu společnosti KRUK se až 8 procent z celkového počtu dlužníků dostalo do finančních potíží právě kvůli nákupu pomůcek. Zatímco před pěti lety se výdaje na jednoho školáka pohybovaly okolo dvou a půl tisíc korun, loni už to bylo o šest tisíc víc.

Renesanci přtom zažívají potřeby, které znali i dnešní rodiče. A spousta dětí si v aktovce nese školní potřeby, které byly populární za dob jejich rodičů – jarmilky, verzatilky i čínské pero. Důvodem je hlavně cena. Oblíbené cvičky se dají koupit i pod sto korun. Doba, kdy byly jarmilky hlavně součástí spartakiádního stejnokroje, je dávno pryč. Prodejci je teď nabízejí i v různých pestrých barvách anebo se vzory.

Zákazníci dodnes vyžadují i verzatilky – tedy psací potřebu, ve které se vyměňovala tuha. Nebo stále stejné tužky tvrdosti 3B. Legendární žlutá tužka z dílny firmy Koh-i-noor získala v roce 1890 zlatou medaili. Stálicí je i přes sto let je stará mazací guma se slonem. „Můžeme říct, že prodáme zboží za desítky milionů korun, a to nejen u nás, ale i v zahraničí,“ potvrdil manažer vývoje firmy Koh-i-noor Vladimír Liebl. V dětských penálech se po generace objevuje také zmizík nebo takzvané čínské pero.