Němeček si do zdravotnictví vyjednal o 1,2 miliardy korun navíc

Praha – Ministerstvo zdravotnictví dostane příští rok do svého rozpočtu o 1,2 miliardy korun navíc. Po dnešním podvečerním jednání s ministrem financí Andrejem Babišem to Němeček řekl České televizi. Přislíbené peníze by rád investoval hlavně v samotných nemocnicích. Původně chtěl ministr Němeček žádat ještě o 200 milionů navíc.

Lepší kontrola hospodaření je jednou z věcí, která by z nově vyjednaných peněz mohla nemocnicím pomoci, zmínil Němeček. Některá zdravotnická střediska by navíc mohla realizovat stavební úpravy nebo přeorganizovat svůj chod. „Zmínil bych ještě možná potřebu urgentních centrálních příjmů v Praze jako jednu z velmi významných priorit,“ dodal ministr.

Prvotní návrh ministerstva financí přiděloval na rok 2015 zdravotnictví 5,735 miliardy korun, tedy o 636 milionů méně, než má letos. Zdravotnictví spotřebuje za rok 292 miliard, z nich přes 230 miliard hradí zdravotní pojišťovny. Soukromé výdaje, kam se řadí i poplatky pacientů a nákupy volně prodejných léků, přesahují 46 miliard korun ročně. Němeček už při prvním zveřejnění návrhu státního rozpočtu počátkem května řekl, že pokud by peníze pro zdravotnictví ze státního rozpočtu pro příští rok klesly, musel by škrtnout veškeré zbývající investice. Letos má na investice 300 milionů korun.

Původním přáním Němečka bylo získat ještě o 200 milionů korun navíc, tedy 1,4 miliardy korun. Přesto prý odcházel z kanceláře ministra Babiše spokojený. Byl ostatně posledním členem vlády, který přišel o rozdělování rozpočtu vyjednávat. Celkově si kabinet dokázal vyjednal o 16 miliard více.

Resorty a nejvyšší vyjednané peníze navíc
Zdroj: ČT24

Nový rozpočet podpoří hlavně státní zaměstnance

Nejvíce si z extra peněz ukrojilo ministerstvo školství, a to celé čtyři miliardy, i když samotný ministr Marcel Chládek původně přicházel s ambicióznějším návrhem. „Jsem polospokojen, byť pan ministr říká, že mohu být maximálně spokojen,“ říkal po své schůzce s Babišem. Více než tři miliardy si nad plán připíše šéfka resortu práce Michaela Marksová. O dvě miliardy bohatší pak budou například minsterstva vnitra nebo kultury.

Na letním vyjednávání o rozpočtu vydělali hlavně státní zaměstnanci. Zatímco policistům a hasičům hodlá vláda příští rok přidat pět procent, učitelé a další zaměstnanci státu si mají polepšit o tři a půl procenta. Ministr financí mohl svým kolegům slíbit miliardy navíc i proto, že už letošní rozpočet zatím vypadá mnohem lépe, než stát čekal.

Zatímco loni byl za prvních osm měsíců schodek 36 miliard, letos je to o 21 miliard méně. Podle Babiše jde o důsledek lepšího výběru daní. Sobotkovu týmu navíc pomáhá i fakt, že roste ekonomika a lidé jsou tak ochotní více utrácet. Rozpočet se na vládě začne projednávat příští středu, definitivní termín schválení je do konce září.

Kolik si ministři vyjednali do rozpočtu? (zdroj: ČT24)