Zeman: Projdou-li političtí náměstci, podám stížnost k ÚS

Praha – Prezident Miloš Zeman při vystoupení ve sněmovně označil předkládaný návrh zákona o státní službě za zesílení politizace státní správy. Vytkl vládě, že nedodržela svůj závazek odpolitizovat státní správu. Kvůli paragrafu 174 zakotvujícímu politické náměstky je připraven vetovat zákon. „Se zaťatými falešnými zuby, které mám, nebudu vetovat návrh služebního zákona, pokud z něj bude vyloučen paragraf 174,“ řekl. Koalice se ale politických náměstků vzdát nemíní. Pokud však prezidentovo veto poslanci přehlasují a novelu prosadí i s politickými náměstky, obrátí se kvůli nim se stížností na Ústavní soud.

„Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala k depolitizaci státní správy, tentýž závazek byl obsažen v koaliční smlouvě a já vyznávám názor, že sliby a závazky se mají plnit. Jsem přesvědčen, že tento slib nebyl splněn. Navrhovaný zákon nejenže není depolitizací státní správy, ale je naopak její zesílenou politizací,“ prohlásil prezident před poslanci.

Kompromis vládní koalice s pravicovou opozicí nazval prezident kapitulací. Současná vládní koalice vytvořila služební zákon na přání prezidenta. Nyní navzdory prezidentovi - podle jeho slov - vybuduje politickou šlechtu. Strany jen potřebují někam umístit své zasloužilé a loajální funkcionáře, tvrdí Zeman: „Je mnoho slimáčků a málo kapustičky,“ nechal se slyšet ve sněmovně.

Generální ředitelství a výběr náměstků

Jako první argument uvedl, že ústup od existence nezávislého generálního ředitelství je chybou, ale nejde o hlavní problém. Podle jeho slov kritizovali tento bod i někteří odborníci a občanské iniciativy. „Kde ale začíná skutečná politizace státní správy? V paragrafech 53 a 55 a jsem přesvědčen, že jste si tyto paragrafy důkladně prostudovali,“ obrátil se Zeman k zákonodárcům. Tisk předkládaného zákona včetně zmíněných paragrafů najdete zde.

Vadí mu, že v paragrafu 53 je ustanoveno, že státního tajemníka jmenuje vláda na návrh příslušného ministra. Zeman si neumí představit, že by jakýkoli ministr navrhoval na státního tajemníka někoho, kdo není spřízněný, a nedovede si představit ani vládu, která by s ním nesouhlasila.

Miloš Zeman k poslancům o procesu vznikání služebního zákona: „Ztratili jste čtyři měsíce naprosto diletantským návrhem a pak jste pověřili pracovní skupinu, aby jeden z nejsložitějších zákonů připravil za tři týdny.“

Paragraf 55 se zase týká výběru odborných náměstků. Ten má provádět čtyřčlenná komise, do níž dva členy jmenuje ministr a dva státní tajemník. „Hle, jak nádherná depolitizace státní správy,“ prohlásil s ironií Zeman. Hrozí podle něj nebezpečí, že jak státní tajemníci, tak odborní náměstci budou pod silným politickým vlivem, bez něhož nebudou mít šanci na úspěch.

Miloš Zeman před projevem ke služebnímu zákonu v Poslanecké sněmovně
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Paragraf s politickými náměstky má podle Zemana skončit u Ústavního soudu

Pak ale přichází paragraf 174, který ministrovi dává právo na dva politické náměstky, aniž by byla podle Zemana definována náplň jejich práce. „Právě tento paragraf je důvodem mého případného veta,“ zdůraznil prezident s dodatkem, že nikde nikdo nezdůvodnil opodstatněnost těchto pozic.

Zeman prý nevidí jiné vysvětlení, proč se političtí náměstci v návrhu novely objevili, než jaké shrnul v přísloví, že je „hodně slimáčků a málo kapustičky“. Politické strany s neuspokojivým volebním výsledkem podle prezidenta potřebují zaměstnat „zasloužilé a loajální“ funkcionáře. Ve funkci politických náměstků lze podle jeho slov zaměstnat „každého blbce“.

„Se zaťatými falešnými zuby, které mám, nebudu vetovat návrh služebního zákona, pokud z něj bude vyloučen paragraf 174… Vím, že sněmovna může moje veto přehlasovat. Ale chtěl bych vám předem sdělit, že po poradě s právníky v takovém případě podám ústavní stížnost, protože paragraf 174 nijak nesouvisí se služebním zákonem,“ uzavřel Zeman svůj projev v Poslanecké sněmovně. Paragraf považuje za přílepek, neboť s podstatou zákona nesouvisí, a Ústavní soud už se jednou proti praxi přílepků postavil.

Miloš Zeman po projevu ke služebnímu zákonu v Poslanecké sněmovně
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK