Změny v lázeňství: Od nového roku možná zas na čtyři týdny

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) plánuje prodloužit pobyt v lázních ze tří týdnů na čtyři pro pacienty, kteří jsou po závažné operaci, úrazu nebo trpí těžkou chronickou nemocí. Dětem budou moct lékaři naordinovat kúry na neomezenou dobu. Díky tomu by se měla do lázeňství vrátit zhruba půl miliarda korun ročně. Příslušný návrh projedná zítra vláda a podle informací České televize má podporu celé koalice.

Změny v lázeňství: Od nového roku možná zas na čtyři týdny (zdroj: ČT24)

Lázeňství dostávalo v předchozích letech ze zdravotního pojištění ročně téměř tři miliardy korun, výdaje postupně klesly až ke dvěma miliardám s tím, jak pobytů ubývalo. Změna mu má vrátit půl miliardy korun ročně, o niž přišlo omezující vyhláškou z roku 2012. Ústavní soud předpis zrušil, nechal ho platný jen do konce letošního roku. „Je to maximum možného, bereme to jako kompromis,“ komentoval prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha. 

Ministr Němeček potvrdil, že jedním z důvodů předložení novely je nutnost reagovat na nález Ústavního soudu. „Druhým důvodem je programové prohlášení, v rámci kterého se vláda zavázala zlepšit přístup pacientů k lázeňské léčebně rehabilitační péči,“ uvedl s tím, že zdravotní pojišťovny zohlední navýšení plateb pro lázně ve zdravotně pojistných plánech.

Vyšší výdaje ale kritizuje bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), za jehož působení k omezení lázeňské péče došlo. „Každá půlmiliarda by zcela určitě byla dobrá spíše na rozvoj medicíny,“ myslí si Heger. 

Pobyt na 28 dní a více by měly pojišťovny hradit dospělým s vybranými nemocemi oběhového, dýchacího a pohybového ústrojí, duševními poruchami a kožními či gynekologickými nemocemi. Některá onemocnění, kde si dosud musejí pacienti hradit pobyt a stravu, budou přeřazena do komplexní péče a pojišťovny uhradí vše. „U dětí bude možno opakovaně prodloužit lázeňský pobyt… mám na mysli děti s těžkými neurologickými onemocněními,“ upřesnil Němeček. 

image_591787
Zdroj: ČT24

Při těžkých závažných nemocech by léčba na návrh lékaře lázní a po schválení revizním lékařem zdravotní pojišťovny trvala po dobu nutnou k vyléčení, nebylo by už časové omezení. Týká se to dospělých i dětí. To vítají i lékaři. „Pro nás by bylo ideální, kdyby nám byla ponechána větší autonomie o délce pobytu,“ uvedl Vasil Janko, primář v Janských Lázních. 

Změnit se mají i některá kritéria pro poskytování péče, pacienti ohrožení nemocí z povolání se dostanou do lázní dříve, což by mělo přispět k tomu, že si déle udrží dobré zdraví.

Zpřesnit se mají některá ustanovení tak, aby nebylo pochyb o nárocích pacienta. Například frekvence pobytů pacientů s astmatem se upraví, aby doba léčení nezasahovala do pylové sezóny, kdy je pro řadu z nich pobyt v lázních nevhodný.

Po schválení vládou poputuje návrh do poslanecké sněmovny, na program jednání by se měl dostat během zářijové schůze.