Sobotka dostal mandát část sankcí odmítnout, chce ochránit export

Praha - Vláda dala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) mandát, aby za Česko jednal o evropských sankcích vůči Rusku. Část může odmítnout. Česko podle něj uplatní připomínky v oblasti zboží s takzvaným dvojím určením. Cílem je ochránit strojírenský export. Sankcemi se bude příští středu na mimořádné schůzi zabývat i Poslanecká sněmovna. Na žádost ODS a TOP 09 schůzi svolal předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se při hlasování o sankcích zdrželi. Do usnesení vlády také neúspěšně navrhovali doplnit odsouzení ruské agrese. Strana už dříve uvedla, že „zesílené a cílené sankce jsou v tuto chvíli jediným nevojenským nástrojem, který má šanci přimět prezidenta Putina jednat o ukončení agrese na východě Ukrajiny“.

Požadavek na společný postup osmadvacítky do usnesení prosadili lidovci. Jejich předseda Bělobrádek na tiskové konferenci po jednání vlády zopakoval, že sankce vidí jako jediný možný postup v nynější situaci. Když se nebude dělat nic, bude mít podle něj Moskva přístup ke Krymu i po souši a obsadí další strategická území. Poznamenal také, že když nedaleko hranic zuří válka, není možné myslet jen na ekonomickou stránku věci, ale je třeba klást důraz i na principy. I proto dnes lidovci navrhli zařadit zmínku o ruské agresi, která ale neprošla. Kvůli tomu se pak dvojice jejich přítomných ministrů zdržela hlasování.

Premiér na jednání kabinetu svůj postoj nakonec prosadil. Vyjednavači podle něj uplatní připomínky už během čtvrtečního a pátečního jednání. "Do pátku by mělo být také jasno, zda dnešní informace o posunu v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou povedou k nějakému reálnému výsledku a umožní EU opustit politiku eskalace sankcí," dodal Sobotka.

Mládek: Ze sankcí chceme vyřadit hlavně obráběcí stroje

Česko chce uplatnit připomínky v oblasti zboží s takzvaným dvojím určením. „Je v zájmu České republiky, aby export těchto výrobků, kde je finální civilní uživatel, nebyl součástí embarga, protože by to mělo poměrně významný negativní dopad na český strojírenský průmysl,“ uvedl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Konkrétně zmínil například obráběcí stoje. Jen za letošní rok se jich z Česka vyveze za 2,8 miliardy korun.

Premiér si už po víkendovém summitu EU vyhradil pro Česko právo nesouhlasit s některými opatřeními, pokud by znamenala třeba nepřiměřeně velké hospodářské škody. ODS a TOP 09 ale označily takový postoj za nepřijatelný a poškozující Česko a požádali kvůli tomu o svolání mimořádné schůze. „Pokusíme se prosadit, aby sněmovna ochránila důstojnost České republiky a její pověst země, která ctí svobodu, demokracii a mezinárodní právo,“ uvedly opoziční strany v pondělní tiskové zprávě.

Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09: „Postoj, že se podíváme na sankce, které můžou poškodit naše sektory a podniky, a podle toho se zařídíme, považuji za velmi nebezpečný. Kdyby takový přístup zvolil každý evropský stát, tak k žádným sankcím nedojde a způsob, jakým se Rusko snaží přepsat evropské hranice a pošlapat mezinárodní právo, bude tolerován.“

Miroslav Kalousek (TOP 09) : „Hodnotím tento postoj vlády jako velmi alibistický. Já bych si přál mnohem jednoznačnější, jasný postoj vlády země, která kdysi byla desítky let okupována agresorem z východu a která by měla každým slovem a gestem dávat najevo, že svoboda, demokracie a dodržování mezinárodního práva jsou pro ni zásadní hodnoty.“

Jiří Dolejš (KSČM): „Nemyslím si, že je to alibistické, ale pragmatické. Nemusíme všichni automaticky kopírovat to, co chtějí z Washingtonu. Dopad sankcí na různé země bude různý (…) Nějaké české sankce Ruskem neotřesou. Naše výrobky můžou kompenzovat v jiné zemi, včetně obrovské Číny.“

Sobotka se mimořádné schůzi nebrání, naopak ji uvítal. „Je naprosto na místě, aby se o takto závažném tématu v parlamentu diskutovalo. Na rozdíl od ODS a TOP 09 se ale na eskalaci sankcí netěším. Nemyslím, že je to řešení krize na Ukrajině,“ prohlásil v úterý. "Myslet si, že budeme jen tlačit Rusko hospodářsky ke zdi a Rusko zareaguje tím, že přestane realizovat své cíle na Ukrajině bez diplomatického jednání, není možné. Je potřeba najít politické řešení. Tím může být Porošenkův mírový plán," dodal.

To, co se na Ukrajině v posledních dnech děje, ale podle europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera vyžaduje rychlou reakci. „Měly by se hledat nejúčinnější sankce a nedívat se na to prizmatem, jak se dotknou České republiky,“ řekl České televizi.

Vydáno pod