Umělé oplodnění pomohlo na svět stovkám dětí, scházejí se každý rok

Praha – V průběhu minulého roku pomohla asistovaná reprodukce otěhotnět téměř čtyřem tisícům žen. Na lékaře se musí obracet například ty, které se rozhodnout založit rodinu až ve vyšším věku. Díky umělému oplodnění se mohly v Praze sejít stovky dětí, které by jinak zkrátka nebyly.

Podevatenácté se konalo setkání dětí ze zkumavek a jejich rodin (zdroj: ČT24)

Žena ve věku kolem 40 let nebo starší by ještě před několika desetiletími byla spíše babičkou než prvorodičkou – i proto, že podle expertů je to hraniční věk. „Po čtyřicítce šance na otěhotnění hodně klesá,“ podotkl primář Centra asistované reprodukce Iscare Jaroslav Hulvert. Žen, které zhruba do čtyřiceti budují kariéru, nebo zkrátka nemohou nalézt partnera, který by vyhovoval jejich kritériím, je však dnes mnoho. Například Jarmila Vorlová, která se až ve 40 letech s partnerem rozhodla založit rodinu, i tak uspěla s žádostí o asistovanou reprodukci až na druhé klinice – na první prohlásili, že už děti mít nebude. Nakonec se jí letos na jaře narodila dcera, která se dnes spolu s rodiči poprvé přišla podívat na velké setkání dětí narozených díky umělému oplodnění.

Na první pohled byl dětský den zvláštní mimořádným počtem dvojčat. V minulosti totiž lékaři používali při umělém oplodnění více embryí. Když se ujala, narodilo se i více dětí. Nárůst umělého oplodnění tak byl patrný i ve statistikách – největší boom dvojčat byl v roce 2010, kdy se jich v Česku narodilo téměř 2,5 tisíce. Dnes však již lékaři od nasazování vyššího množství embryí ustupují, protože vícečetná těhotenství považují za riziková. „Průměr počtu embryí transferovaných do dělohy prudce klesá. Například u nás na centru máme průměr jedna celá čtrnáct. To znamená, že devět z deseti pacientek má jenom jedno embryo,“ uvedl vedoucí Centra asistované reprodukce Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK Karel Řežábek.

Devatenáctého ročníku srazu „dětí ze zkumavek“ se zúčastnilo přes 400 rodin. Těm se s přispěním umělého oplodnění narodilo přes 600 dětí.