Loupež století zůstane nepotrestaná, Saletu soud osvobodil

Praha – Pražský městský soud zprostil dispečera Antonína Saletu viny z účasti na takzvané loupeži století a zároveň ho propustil z vazby. V minulosti mu dvakrát uložil devět let vězení a povinnost uhradit uloupených 154 milionů korun, verdikt ale pokaždé zrušil odvolací senát. Dnešní zprošťující rozsudek není pravomocný, lze ale předpokládat, že ho vrchní soud potvrdí. Pokud rozhodnutí nabude právní moci, zůstane „loupež století“ nepotrestána. Samotní lupiči totiž nikdy nebyli usvědčeni a Saleta je posledním obžalovaným v kauze.

„Stávající důkazní situace neumožňuje učinit kategorický závěr, že a jakým způsobem se obžalovaný podílel na trestné činnosti,“ uvedl předseda senátu Stanislav Králík. Soudce zkritizoval práci policistů, kteří Saletu vyslýchali už v roce 2005, aniž by jej obvinili. Muž se poté přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely. Policie ho potom začala stíhat jako uprchlého a teprve loni v létě ho eskortovala do Česka. „Pokud by soud probíhal o několik let dříve, důkazní situace mohla být jiná. Je otázkou, proč přípravné řízení trvalo tak dlouho, v podstatě deset let,“ dodal soudce.

Saleta byl ve vazbě 2,5 roku, po státu bude chtít odškodné

„Tomu, že je konec, uvěřím, až budu mít v ruce pravomocný rozsudek. Přece jenom jsme v Česku,“ řekl při odchodu ze soudní budovy čtyřiačtyřicetiletý Saleta. Na svobodu se dostal po 2,5 letech. Zároveň pochválil přístup dozorců i podmínky v pankrácké vazební věznici. Vazbu ve Venezuele, kde strávil po zadržení první měsíce, popsal jako koncentrační tábor. „Přišel jsem z pekla do pětihvězdičkového hotelu,“ řekl ke svému následnému přesunu do ČR. Jeho advokát Jaroslav Ortman doplnil, že Saleta bude žádat po státu v souvislosti s trestním stíháním odškodné. Zatím nevyčíslil, v jaké výši.

UDÁLOSTI: "Loupež století" zůstává bez trestu (zdroj: ČT24)

Od loupeže uplyne příští týden 12 let. Neznámí pachatelé tehdy na pražské Evropské třídě přepadli vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, které převáželo peníze ze Citibank. Posádku přinutili pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny, aby vůz otevřela a přemístila se do jeho zadní části. S autem pak pachatelé odjeli k nádrži Jiviny, kde jejich stopa mizí.

Podle obžaloby měli lupiči uvnitř agentury informátora, a to právě bývalého vojáka a policistu Saletu. Ten krátce předtím povýšil ze člena posádky na operátora. Proti Saletovi nicméně neexistuje jediný přímý důkaz. Pražský městský soud založil své původní rozsudky mimo jiné na tom, že v době loupeže nevysvětlitelně zbohatl a několik měsíců po události požádal agenturu o rozvázání pracovního poměru. Na pozici operátora tak strávil jen půl roku.

Uloupené peníze se nikdy nenašly

Z účasti na loupeži žalobci dříve vinili i muže spojené s Berdychovým gangem. Jan Zelený však spáchal sebevraždu ve vězení a Tomáš Půta byl stejně jako další obžalovaní Maroš Šulej a František Hajn zproštěn viny pro nedostatek důkazů. Uloupené peníze se nikdy nenašly. Soudce dnes odkázal agenturu G4S i pojišťovny, které firmě zpětně uhradily většinu peněz, s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení.