Senátor Veleba šikuje odpůrce služebního zákona, chce podpořit Zemana

Praha – Šéf Strany práv občanů a senátor Jan Veleba chce podpořit prezidenta Miloše Zemana a Ústavního soudu napadnout služební zákon. Ten včera schválila Poslanecká sněmovna, Zemanovi i Velebovi se ale příčí tzv. političtí náměstci, s nimiž norma do budoucna počítá; k avizovanému odpolitizování tuzemské byrokracie tím podle nich nedojde.

„Hora porodila myš, státní správa depolitizovaná nebude,“ prohlásil Veleba před vlastním jednáním s hlavou státu – a po schůzce dodal: „Dohodli jsme se na tom, že já osobně se pokusím získat 17 senátorů, že uděláme totéž, co pan prezident, to znamená, Ústavní soud požádáme o přezkoumání služebního zákona. Ministerstvo zemědělství dlouhá léta řídili nekompetentní lidé. Pokud setrvají političtí náměstci, odbornost bude i nadále popelkou.“

Poslanecká sněmovna schválila služební zákon v závěrečném, třetím čtení včera. Miloš Zeman přitom zákonodárce již dříve varoval, že bude normu vetovat, a pokud sněmovna jeho veto přehlasuje, obrátí se na Ústavní soud. Prezidentovi, a stejně tak i senátorovi Janu Velebovi, se příčí zejména zachovaný institut tzv. politických náměstků. Norma počítá s tím, že na ministerstvech budou vedle odborných, úřednických náměstků – tzv. státních tajemníků – fungovat i dva posty politických náměstků, které si na klíč obsadí sám ministr.

Koaliční politická reprezentace tyto funkce ještě před schválením normy obhajovala tím, že ministr potřebuje v resortu člověka, který bude dělat jeho politiku; Zeman kontroval, že pozice politických náměstků budou fungovat jako teplá křesla pro zasloužilé straníky.

Podle hlavy státu jde navíc o přílepek – a právě ten chce u Ústavního soudu on i Veleba zpochybnit. Podle senátora je přitom docela možné, že se nakonec obě žádosti nemusí vůbec lišit. „Já si myslím, že hlavní argumenty budou, byť třeba jinými slovy, ale že to bude hodně podobné nebo i totožné,“ poznamenal senátor. Veleba má za to, že političtí náměstci, kteří nemají žádné povinnosti, v podstatě odporují právnické definici služebního poměru.

Chovanec: S politickými náměstky pracoval už Zeman

O změně postoje měl dnes prezidenta republiky přesvědčit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD); předseda vlády Sobotka totiž již po jeho včerejším schválení avizoval, že vláda bude chtít s prezidentem jednat, aby zákon nevetoval a neprodlužoval tak legislativní proces. Šéf vnitra dnes přinesl na Hrad právní stanovisko jeho právníků, podle kterých se v případě politických náměstků o přílepek nejedná.

„Zatím je rozhodnut tento zákon vetovat a uvidíme, jestli naše argumentace jeho názor změní. Tzv. političtí náměstci byli součástí našeho právního řádu od roku 2002, tedy od doby, kdy tady vládla vláda pana prezidenta Zemana, a jsme připraveni to ustát i u Ústavního soudu,“ prohlásil Chovanec po hradním jednání.

Premiér Sobotka na dnešním předvolebním mítinku ČSSD v Kolíně řekl, že se Zemana budou snažit postupně přesvědčovat i další členové jeho kabinetu. Chovanec to však nepředpokládá. „Nemyslím si, že to bude procesí za panem prezidentem, abychom ho přesvědčovali. My jsme podali právní argumenty, pan prezident se rozhodne,“ poznamenal. Případnou ústavní stížnost nepovažuje za zlo, ale za legitimní možnost, kterou prezident nebo senátoři mají.