Ve Skutči na Chrudimsku shořela strojírenská hala, škoda 50 milionů

Skuteč - Ve Skutči na Chrudimsku v noci na dnešek shořela strojírenská hala, škoda byla předběžně odhadnuta na 50 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Příčinu požáru vyšetřují hasiči a policie. Oheň poničil i sousední administrativní budovu. Požár likvidovalo 11 jednotek hasičů. Uvedla to mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. V pátek hořela v Pardubickém kraji také tkalcovna v Těchoníně na Orlickoústecku, kde byla škoda odhadnuta na 62 milionů korun. Oba požáry patří škodou k letos největším v Česku.

K požáru skutečské haly o rozměrech přibližně 30 krát 10 metrů a výšce osmi metrů hasiči vyrazili v pátek ve 22:41. „Hala byla přilepená k administrativní budově. Při příjezdu hasičů na místo byly tři čtvrtiny haly již v plamenech a střecha se propadla,“ uvedla Horáková. Uvnitř haly byly autogenní soupravy a tlakové lahve, které hasiče ohrožovaly explozemi.

„Hasiči postupně ochlazovali tlakové lahve a některé se jim podařilo před explozí z plamenů vytáhnout,“ uvedla dále mluvčí. Přestože hasiči začali ochlazovat přilehlou administrativní budovu, plameny na ní poškodily střechu.

Požár haly se podařilo dostat pod kontrolu po pěti hodinách. Hasiči následně dohašovali ohniska na administrativní budově. Střecha na administrativní budově musela být rozebrána. Pro hašení si hasiči zřídili několik čerpacích stanovišť. Příčiny požáru budou zjišťovat i odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč.

Lanškroun a Pustevny

Letos zatím nejničivější byl oheň v dubnu při požáru galvanovny v Lanškrouně, kde zničil majetek za 200 milionů korun. Padesátimilionovou škodu podle odhadů způsobil únorový požár areálu pekáren na okraji Kladna. A když počátkem března téměř shořela památkově chráněná chata Libušín na Pustevnách, vyčíslili odborníci škodu na 80 milionů korun.

Vydáno pod