Nástupce po Jourové stále není znám. Až po volbách, říká Babiš

Praha – Věra Jourová, kterou vláda nominovala na post eurokomisařky, již úřaduje více v Bruselu než v Praze, jméno nového ministra pro místní rozvoj však stále není známo. Rezort zatím řídí první náměstkyně Klára Dostálová. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce znát návrh nového ministra během několika dní, ale Andrej Babiš, lídr hnutí ANO, které má podle koaliční smlouvy právo křeslo obsadit, si na hledání vymezuje čas do konce října.

Nástupce po Jourové stále není znám (zdroj: ČT24)

Věra Jourová přiznává, že do slyšení před Evropským parlamentem, které se odehraje na konci září, bude více času trávit v metropoli evropské než v té české. „Grilování“ začíná 29. září a potrvá zřejmě do 9. října. Resort je tak de facto již nyní bez stálého vedení.

„Myslím, že si nemůžeme dovolit žádné bezvládí na ministerstvu pro místní rozvoj,“ reaguje premiér Bohuslav Sobotka. Vicepremiér a předseda hnutí ANO však na obsazení vládního křesla nespěchá. „To budeme dělat po volbách, teď máme jiné starosti,“ uvedl Babiš. „Do konce října bude jasno,“ dodává. Časové i personální představy chce Sobotka Babišovi sdělit příští týden, kdy se setkají v Poslanecké sněmovně na společné schůzi. Ve středu pak o stejném tématu bude s předsedou ANO jednat i Jourová.

„Bezvládí na ministerstvu“ již kritizuje opozice. „To, že paní Jourová směřuje do Bruselu, se vědělo, takže pokud nemáme už návrh na nového ministra, tak musím říct, že koalice zřejmě moc nefunguje,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Jourová navrhuje náměstkyni Dostálovou

Ministerstvo pro místní rozvoj přitom hraje klíčovou roli při čerpání evropských fondů, které přitom Česká republika dlouhodobě nezvládá. V získávání dotací je dokonce Česko nejhorší z celé osmadvacítky. „Nejde jenom o to jméno. Je důležité, aby to byl odborník na čerpání evropských fondů,“ uvědomuje si Bohuslav Sobotka.

Loni Česko nevyužilo z evropských dotací 10 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj proto přišlo zkraje letošního roku s krizovými plány, jak ztrátu snížit. Podle některých propočtů však Česká republika letos nevyčerpá dokonce až 33 miliard. Celkem tak může v končícím programovém období přijít o 60 miliard korun.

Klára Dostálová
Zdroj: David Taneček/ČTK

Sama Jourová na post ministryně prosazuje svou dosavadní první náměstkyni Kláru Dostálovou. „Je tam hodně rozdělané práce, takže jsem i proto navrhovala paní Dostálovou,“ vysvětluje kandidátka na eurokomisařku. Dostálová však čelí výhradám, že jako krajská úřednice brala dva platy za stejnou práci a dopomáhala k zakázkám firmě, kde figuroval její otec (více čtěte zde). Podle informací ČT tak není jediným adeptem.

Shodu tudíž zatím vedení ČSSD a hnutí ANO nacházejí pouze v tom, že nominant by měl být někdo se zkušeností z rezortu místního rozvoje.

Vydáno pod