Školáci musí brát při vyučování léky. Zákony na to nepamatují

Praha – Cukrovka, epilepsie, porucha pozornosti. Stále více dětí musí brát nějaké léky – a to přes den, kdy jsou ve škole. Většinou se rodiče domluví s učiteli a pedagog je tím, kdo lék dítěti podá. Jenže nutit je nikdo nemůže. Podáním léku se totiž stávají spoluodpovědnými za školákovo zdraví. Česká legislativa na tyto případy vůbec nepamatuje – a situace se zřejmě nezmění ani v blízké budoucnosti.

Události: Školáci berou léky, zákony na to nepamatují (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii kvůli podávání léků školy zaměstnávají vyškolené zdravotní sestry. Ředitelé škol v Česku to řeší po svém – například ředitel základní školy Ukrajinská v Ostravě Petr Neshoda kvůli tomu vytvořil speciální formulář. Rodiče musí podat žádost, ve které specifikují, jaké léky a kdy dítě potřebuje. Nutné je také vyjádření lékaře.

Rodiče dětí, které léky musí brát, jsou rádi, že jim školy vyjdou většinou vstříc. „Nedokážu si představit, jak bychom to dělali, abychom našemu klukovi dávali léky v ten správný čas,“ říká tatínek malého Zachariáše, který musí užívat pilulky kvůli poruše pozornosti.

Učitelé ale mohou podávání léků odmítnout. „Učitelé nemají povinnost podávat ve škole dětem žádné léky. Na druhou stranu to legislativa ani nezakazuje,“ potvrzuje mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. Ani v základní škole Dvorského rodiče s tímto požadavkem neodmítnou, ale například učitelka Jarmila Šnapková si myslí, že by to učitelé dělat neměli. „Učitel by neměl dávat léky dětem. Mělo by to být ošetřeno třeba v ordinacích,“ domnívá se učitelka.

V roce 2015 vstoupí v platnost novela zákona o pedagogických pracovnících. Ta upravuje povinnosti učitelů; na problém s podáváním léků ale nepamatuje.

Vydáno pod