Do čela krajského soudu v Ústí vykročil Dörfl z Prahy

Praha - Výběrová komise doporučila na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem předsedu senátu Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla. Pětičlenná komise, v níž figuruje i náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, nyní předloží vítěze výběrového řízení ministryni Heleně Válkové. Výběr šéfa soudu provázejí kontroverze, předchozího vítěze konkurzu Jana Veselého odmítl prezident Miloš Zeman jmenovat. Kvůli tehdejšímu výběrovému řízení ještě pod vedením náměstkyně Hany Marvanové vyvrcholil spor mezi ní a ministryní, který vedl ke konci Marvanové na ministerstvu.

„Luboš Dörfl získal ve výběrovém řízení nejvyšší možný počet bodů. Pokud jej ministryně spravedlnosti navrhne prezidentu republiky ke jmenování a prezident jej jmenuje, ujme se funkce předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem 1. října tohoto roku,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Do nového konkurzu se přihlásilo devět kandidátů včetně Veselého. Znovu kandidovali například také místopředsedové ústeckého krajského soudu Ondřej Peřich a Iveta Hendrychová, z téhož soudu byl i další zájemce o funkci Josef Růžička. Komise ale dala přednost soudci, který stojí mimo ústeckou justici.

Vyhradila si totiž právo nenominovat žádného uchazeče. Podle její nové instrukce může návrhu na jmenování bránit „aktuální personální situace u dotčeného soudu“ nebo to, že se ministr dozví o „okolnostech, které vhodnost navrženého soudce zpochybňují“.

Veselý uspěl u prvního konkurzu, neprošel ale u Zemana

Původní konkurz, v němž rovněž neuspěl místopředseda ústeckého soudu, vedla Pelikánova předchůdkyně Hana Marvanová. Ta zdůrazňovala, že výběrové řízení je otevřeno pro uchazeče zvenčí. Otázka jmenování Veselého byla součástí sporu Marvanové s Válkovou, který vyvrcholil odchodem náměstkyně.

Zeman zdůvodnil odmítnutí jmenovat Veselého jeho nedostatečnými pracovními výsledky a tím, že jím řízený mělnický soud dlouhodobě obsazuje poslední místa v hodnocení kvality. Prezident vzal v úvahu i negativní stanovisko Soudcovské unie, která doporučovala vypsání nového výběrového řízení z toho důvodu, že komise neměla k dispozici všechny potřebné dokumenty k jednotlivým kandidátům. Ministryně Válková si totiž až po skončení konkurzu vyžádala o vítězi Veselém dodatečné informace.