Iráčtí piloti se budou školit v Česku

Pardubice - Česká republika je připravena pomoci irácké vládě s výcvikem bezpečnostních sil a to programem kompletního ročního výcviku jednatřiceti iráckých pilotů. Na pardubickém letišti se budou učit létat na ruských dopravních vrtulnících. Státnímu podniku LOM Praha, jemuž letecké centrum v Pardubicích patří, to přinese stovky milionů korun.

Podle Romana Pláničky, generálního ředitele podniku, je to vůbec poprvé, co irácké ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na výcvik pilotů mimo své území.

Kontrakt je pro LOM Praha o to cennější, že kvůli ukrajinské krizi a vzájemným evropsko-ruským sankcím může mít firma problémy v oblasti své další hlavní činnosti, jíž je oprava ruských dopravních a bojových helikoptér. Dodávky náhradních dílů z Ruska zatím probíhají standardně. „Pokud by se skutečně tyto sankce striktně uplatnily, tak si troufám tvrdit, že by měly fatální dopad na LOM Praha, a to v řádu ne jednoho roku, ale v řádu několika měsíců,“ obává se Plánička.

Češi procvičí irácké piloty na ruských vrtulnících (zdroj: ČT24)

O práci se zaměstnanci v opravnách zatím nebojí. V posledních letech počet zakázek stoupal. Ruské vrtulníky totiž mají ve svém vojenském portfoliu také armády, které disponují vlastními vrtulníky. „Třeba americká nebo kanadská - v rizikových oblastech používají primárně ruskou techniku, která se tam osvědčila nejlépe,“ podotýká vedoucí mechanik Lukáš Syrový.

Armáda České republiky má v současnosti v LOM Praha v opravě pět vrtulníků. Dvanáct nových víceúčelových strojů si chtějí vojáci pořídit v příštím roce. Na jejich nákup vypíše armáda otevřené výběrové řízení, do kterého se budou moci přihlásit i ruští výrobci.

Do České republiky ještě tento týden dorazí zástupce ministerstva vnitra z Kurdistánu a bude o možné spolupráci, výcviku a nabízení expertů jednat s českým ministrem vnitra. Uvedl to dnes český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Kvůli koordinaci pomoci se chystá osobně vydat do Iráku, aby se zde setkal s iráckými představiteli v Bagdádu i kurdskými zástupci v Irbílu. Cesta se měla původně uskutečnit už v tomto týdnu, ale prozatím byla kvůli bezpečnostní situaci odložena.

Vydáno pod