Na nestandardní chování primáře Havránka upozornily sestry

Klatovy – Ředitel klatovské nemocnice František Lešundák vyzval všechny rodiny, kterých se dotkla kauza lékaře s bipolární poruchou, aby nemocnici kontaktovaly. Nemocnice by se s nimi ráda sešla a problém řešila. Lešundák se také znovu za chování lékaře Jiřího Havránka omluvil. Ten podle kriminalistů vážně ohrozil několik pacientů. Ředitel na dnešní tiskové konferenci uvedl, že na nestandardní chování lékaře upozornily přímo sestry z oddělení. Odmítl tak spekulace, že nemocnice v jeho případě nekonala.

Klatovská nemocnice se podle Lešundáka odpovědnosti nezříká, i když šlo o selhání jednotlivce. Ředitel proto všechny postižené rodiny vyzval, aby se nemocnici ozvaly: „Jsme připraveni s každým vše probrat a hledat nějaké řešení.“ Pokud budou k dispozici podklady a právní důvod, je nemocnice připravena zaplatit i odškodnění. „Zatím ale nemáme nic, ani nevíme, koho všeho se případ týká,“ uzavřel Lešundák.

Havránek nastoupil do klatovské nemocnice v květnu 2012. Bipolární afektivní porucha známá také jako maniodepresivní psychóza ho podle policie vedla k opakovaným pokusům o vpichy do žil ročním či dvouletým dětem a podávání vysokých dávek anestetik.

Lešundák: První Havránkův půl rok byl excelentní, všichni byli nadšení

Lešundák dnes uvedl, že nemocnice tehdy dlouho hledala primáře a Havránek podmínky splňoval. Měl za sebou práci ve třech nemocnicích včetně fakultní a nebylo proto žádné podezření, že by mohl být nemocný. V povinné lékařské prohlídce, kterou před nástupem na místo primáře absolvoval, navíc podepsal prohlášení, že nezatajil žádnou nemoc. „První půl rok byl excelentní, zaváděl tu nové metody a všichni byli nadšení včetně rodičů a personálu,“ dodal.

Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví:

„Že se děje několik takto zdokumentovaných případů, kdy ten člověk evidentně neposkytoval tu péči tak, jak by měl, a nikdo se to nedozví, to prostě není možné.“

Potom se ale podle něj začaly objevovat první problémy, a to hlavně během nočních směn. Havránek byl velký zastánce invazivních výkonů. Personál ale na zvláštní způsoby práce upozornil a postupy lékaře se proto začaly projednávat s dalšími odborníky. „Neváhal personálu vyhrožovat, v případě, že s ním bude někdo nesouhlasit. Ty lidi se i báli, ale přesto měli tu odvahu informovat o tom, co se děje,“ uvedl  Štěpán Kutílek, současný primář dětského oddělení.

„V prvním momentě jsme mysleli, že jde o problém s alkoholem, to se ale neprokázalo. Došlo se k závěru, že za vším stojí Havránkovy ambice v oblasti intenzivní péče, než že by chtěl někomu ubližovat. Po konzultaci jsme doporučili některé invazivní zákroky nevykonávat, protože zde nemáme intenzivní péči, na tu je potřeba specializované pracoviště,“ uvedl Lešundák.

Lešundák: Havránek zatajil, že je nemocný (zdroj: ČT24)

Po léčení: Ve své zprávě měl, že je schopen vykonávat funkci primáře

Havránek ale i přes zamítavé stanovisko nemocnice invazivní výkon provedl. Ředitel si ho proto zavolal na kobereček, kde se mu prý lékař nakonec přiznal, jakou má nemoc. Hned druhý den proto nastoupil na léčbu, ze které se vrátil loni 17. dubna. V lékařské zprávě měl podle Lešundáka uvedeno, že je nadále schopen funkci primáře vykonávat a nemá žádné omezení. „Co s tím můžete dělat?“ podotkl ředitel na brífinku. S Havránkem se ale nakonec dohodl, že nastoupí na dovolenou a poté na základě dohody ke konci května v nemocnici skončil.

Lékař následně nastoupil do Masarykovy nemocnice v Rakovníku. Ředitel nemocnice Jaromír Bureš s Lešundákem před jeho přijetím mluvil a ptal se, proč Havránek z nemocnice odešel. „Tady je problém, co můžete a nemůžete sdělovat. Dostal proto informaci, že ze zdravotních důvodů, de facto jsem ale nemusel říkat nic, on měl potvrzení, že je už zdravý,“ uvedl Lešundák. Bureš ale tvrdí, že mu tehdy ředitel řekl, že důvodem odchodu nějaké problémy byly, ale spíš typu mezipersonálního. 

Klatovská nemocnice je podle Lešundáka „baby friendly“ a skandál s lékařem ji proto velmi poškodil. Po vyhodnocení celé kauzy chce zvážit, zda na Havránka nepodá trestní oznámení. Mezitím by měl jít k soudu návrh na nařízení léčby lékaře Havránka. Ten se chystá podat klatovská státní zástupkyně.

Havránek v rozhovorech pro televize Prima a Nova odmítl, že by dětským pacientům ubližoval. „Vědomě jsem nikdy nikomu neublížil. Já sám mám tři děti, rodina a medicína je v podstatě celý můj život,“ řekl Primě. Je prý lékařem, který zastává názor, že pokud lze dětem ulevit od bolesti, měly by dostávat léky typu analgetik a sedativ. Přiznává, že trpí bipolární poruchou, o které v zaměstnání neřekl. Vědomě ale prý nelhal a ani nikdy nefalšoval žádné dokumenty.